На станції метро «Вокзальна» у Києві замаскували оздоблення з комуністичною символікою

14:19, 15.11.2023
На станції метро «Вокзальна» у Києві замаскували оздоблення з комуністичною символікою

На "Вокзальній" маскують барельєфи з комуністичними символами: їх не можна демонтувати (Фото: Київський метрополітен)

На станції столичного метро "Вокзальна" у межах декомунізації та дерусифікації, почали маскувати елементи архітектурного оздоблення з комуністичною символікою.

 

Як інформує УМ, про це 15 листопада повідомили у Київському метрополітені у Телеграм.

 

Зокрема, там вже закрили спеціальними дерев'яними щитами кілька круглих декоративних барельєфів із зображенням більшовицьких вождів, серпа і молота та іншої комуністичної символіки.

 

У метрополітені кажуть, що станція "Вокзальна" є нерухомим об’єктом культурної спадщини та витвором інженерного мистецтва, тому вона має охоронний статус і оберігається законом.

 

Під цей охоронний статус підпадають і декоративні барельєфи з комуністичними символами. А Київський метрополітен як балансоутримувач станції несе відповідальність за усе нерухоме майно станції.

 

Водночас підприємство вже направило всі необхідні звернення, щоб отримати дозвіл на демонтаж з публічного простору  рельєфних щитів на "Вокзальній". А поки триває процедура узгоджень, їх вирішили замаскувати.

 

Так само минулого року замаскували бюсти російських діячів на станції "Університет", яка теж має статус пам’ятки архітектури. Щодо неї також триває узгодження та отримання дозволів на демонтаж.

 

Як повідомляла УМ, пам'ятник Пушкіну нарешті демонтували у Києві.