Екснардеп від «Свободи» Олександр Марченко загинув у бою в Пущі-Водиці

14:41, 07.03.2022
Екснардеп від «Свободи» Олександр Марченко загинув у бою в Пущі-Водиці

Свободівець Олександр Марченко боровся за Україну до останнього подиху. (svoboda.org.ua)

Народний депутат України VIII скликання від ВО "Свобода" Олександр Марченко загинув у бою з російськими загарбниками у Пущі-Водиці під Києвом у понеділок.

 

Як інформує Україна молода, про смерть побратима повідомив очільник ВО "Свобода" Олег Тягнибок у Facebook.

 

«У бою з окупантами в Пущі Водиці загинув ветеран московсько-української війни, офіцер, народний депутат України VIII скликання від ВО «Свобода» Олександр Марченко.

Вічна пам‘ять і слава Герою! Смерть ворогам! Помстимося!», - написав пан Тягнибок.

 

Як інформує сайт політсили, співчуття висловила і народна обраниця від «Свободи» Оксана Савчук:  

 

«Світла пам’ять нашому побратимові Олександру Марченкові. Героїчно загинув у бою з окупантами в Пущі-Водиці. Ветеран російсько-української війни з 2014 року. Пам’ятатимемо тебе, друже! Тримай нам мирне небо над Україною. Щирі співчуття всім рідним загиблих у війні проти російського загарбника та вічна пам’ять».

 

 

Олександр Олександрович Марченко народився 14 січня 1965 року в с. Рибчинці Хмільницького району Вінницької області.

 

Генеральний директор ТДВ «Білоцерківський кар'єр». Член політичної партії ВО «Свобода». Проживав у Білій Церкві.

 

На виборах до Верховної Ради України 2012 року балотувався в окрузі № 90 (Біла Церква) від ВО «Свобода». За даними мокрих протоколів виборчих дільниць здобув перемогу, випередивши провладного кандидата Віталія Чудновського, однак через фальсифікацію результатів на користь останнього окружною виборчою комісією так і не став депутатом, попри судове оскарження фальсифікацій.

 

На доцільність визнання результатів виборів недійсними в окрузі № 90 тоді вказували, зокрема, заступниця голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна та місія спостерігачів Світового конгресу українців.

 

На позачергових парламентських виборах в Україні 2014 року знову балотувався в окрузі № 90 від ВО «Свобода» і здобув перемогу, отримавши 23,66 % голосів. Другий результат після Олександра Марченка отримав чинний на час виборів голова Київської обласної ради Микола Бабенко, висунутий партією «Блок Петра Порошенка» - 20,60 % голосів.

 

Був головою підкомітету з питань будівництва та архітектури Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

 

Учасник комбатантського об'єднання «Легіон Свободи». У 2014 році був бійцем 72-ї бригади. 10 серпня 2014 року внаслідок обстрілу українських позицій системою «Смерч» був поранений під Красним Лучем.

 

У травні 2015 року журналіст телеканалу «Інтер» Роман Бочкала випадково натрапив на Олександра Марченка в зоні АТО. Депутат працював на екскаваторі, облаштовуючи на передовій укріпрайон.

 

У квітні 2019 року відзначений медаллю «За оборону Авдіївки».

 

Як повідомляла «УМ», Герой України Валерій Чибінєєв загинув під час пекельних боїв за місто-герой Гостомель наступного дня після свого 34-річчя.