Усікновення глави Івана Предтечі: традиції і заборони

23:07, 10.09.2021
Усікновення глави Івана Предтечі: традиції і заборони

Бажано почати 11 вересня з відвідування храму. Провести цей день потрібно у тиші, спокої та молитві. (Фото: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine)

Релігійне свято Усікновення глави святого Іоанна Хрестителя (в народі його ще називають Головосіки Івана пісного або Чесної глави) відзначають православні християни у суботу, 11 вересня.

 

Це свято пов’язане з відомою біблейською легендою, в якій оповідається про те, як дочка царя Ірода піснями й танцями випросила в нього відрубану голову Іоанна Хрестителя.

 

Про це нагадує Україна молода.

 

Бажано почати 11 вересня з відвідування храму. Провести цей день потрібно у тиші, спокої та молитві.

 

Свято Івана пісного припадало на межу літа й осені, тому цей час вважався сприятливим для заготівлі цілющих коренів, насіння, кори.

 

Суть цього дня полягає в тому, що Іван Хреститель постраждав за свою віру і прийняв мученицьку смерть в ім'я Спасителя нашого.

 

Оскільки найближчому попереднику Ісуса Христа, який передбачив його прихід і хрестив Месію, відрубали голову, люди вважали, що саме цього дня не можна брати в руки ніж, а також різати предмети круглої форми, що нагадують голову, наприклад, помідори, капусту, цибулю.

 

 

Віруючі люди в цей день суворо дотримували посту, навіть хліб ламали руками, а не різали. Це був єдиний день протягом року, коли гріх було їсти борщ, вживати яблука, картоплю, капусту, кавуни, цибулю тощо.

 

«Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров» - мовилось у повір’ї.

 

 Не можна їсти червону їжу і пити напої червоного кольору, оскільки вони нагадують кров святого.

 

На Івана пісного приймали до хати бідних, гостили, обдаровували старців під церквою. Вважалося, що за це Бог гріхи відпускає і добро в хату йде.

 

У народі казали: «Робиш добро – не кайся, робиш зло – зла й сподівайся», «Поважай старих, бо й сам старим будеш», «Добрі люди вмирають, а діла їх живуть».

 

Також обов’язково збирали останній цвіт звіробою – святоянівського зілля: «Хочеш вилікуватись, то і в траві ліки знайдеш».

 

Як повідомляв історик і релігієзнавець Ігор Козловський, в цю дату потрібно дотримуватися суворого одноденного посту, адже пророк Іоанн був старанним постником.

 

Забороняється їсти будь-яку скоромну їжу – м'ясні, молочні продукти, рибу і яйця. Також в цей день потрібно обов'язково відмовитися від спиртного. Для християн це день аскези і тверезості.

 

У свято Усікновення не можна подавати їжу на блюді або таці, оскільки саме на блюді лежала голова святого. Їсти можна з дошки.

 

Ні в якому разі не можна співати, танцювати, розважатися, грати.

 

В цей день не можна працювати. Слід відкласти хатню роботу та сходити до церкви.

 

Читайте також: Медовий Спас. Традиції і прикмети.