На Дніпропетровщині визнано протиправним і скасовано статус російської як регіональної мови

00:12, 26.08.2021
На Дніпропетровщині визнано протиправним і скасовано статус російської як регіональної мови

Козацький край позбувся російської мови як регіональної. (Фото Дніпропетровської облради)

Визнання російської мови як регіональної мови офіційно скасовано на території Дніпропетровської області.

 

Це важливе рішення ухвалив Дніпропетровський окружний адміністративний суд, задовольнивши позов обласної прокуратури.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у рішенні суду.

 

Рішення ухвалив головуючий суддя Бондар М. В. ще 13 серпня, втім, воно було оприлюднено у Єдиному реєстрі судових рішень лише зараз.

 

Статус регіональної російська мова отримала згідно рішення Дніпропетровської облради ще у 2012 році.

 

Нині ж Дніпропетровська обласна прокуратура подала позов до суду і просила визнати протиправним і нечинним з 28 лютого 2018 року рішення облради "Про підтримку мовної політики в Україні" від 17.08.2012 року.

 

Суд задовольнив позов і у своїй ухвалі наголосив, що рішення облради суперечить наразі чинному закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

 

Рішення може бути оскаржене.

 

На рішення Феміди відреагував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Фейсбуці.

 

«Нарешті це антиконституційне рішення скасоване! Всі ми пам'ятаємо, що після прийняття у 2012 році ганебного закону "Про засади державної мовної політики", розпочався своєрідний "парад" прийняття рішень місцевими радами про надання російській мові статусу регіональної. І Дніпропетровська область не виняток», - нагадав мовний омбудсман.

 

За його словами, ще у лютому 2018 року КСУ визнав той закон неконституційним. А з 16 липня 2019 року набув чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до якого депутати Дніпропетровської обласної ради мали в шестимісячний термін переглянути і скасувати рішення про надання російській мові статусу регіональної.

 

«Однак цього не сталося. І тільки в судовому порядку нам вдалося цього домогтися», - зазначив Тарас Кремінь.

 

Як повідомляла «УМ», раніше визнання російської мови як регіональної мови офіційно було скасовано на території Запорізької області.

 

Також Харківський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення міської ради, яке надавало російській мові статус регіональної в місті.