Сумніви РПЦ щодо автокефалії ПЦУ є неканонічними – Варфоломій

16:18, 21.08.2021
Сумніви РПЦ щодо автокефалії ПЦУ є неканонічними – Варфоломій

Вселенський патріарх Варфоломій у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі. (Фото ПЦУ)

Вселенський патріарх Варфоломій наголошує, що Російська церква не бажає визнавати реальність коли не визнає канонічність автокефалії Православної церкви України.

 

На його думку, навіть сумнів у тому, що рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії ПЦУ є неканонічним, сам по собі нелогічний та неканонічний.

 

Як передає Україна молода, про це Варфоломій заявив у інтерв’ю агенції Укрінформ з нагоди візиту до України.

 

«Проблема цих людей у тому, що для них важко визнати реальність, або ж вони відмовляються її визнавати. Вони також несвідомі того, що означає автокефалія, так само, як в історії та канонічній практиці – її надання. Російська церква, якій вони прагнуть належати, отримала свій автокефальний та патріарший статус від Вселенського патріархату», – сказав Варфоломій.

 

Константинопольський патріарх акцентує на тому, що нелогічно не погоджуватися з канонічним обґрунтуванням автокефалії у випадку Православної церкви України, тоді як для Православної церкви Росії та інших православних церков, яким Вселенський патріархат надав автокефалію та патріарший статус, його визнавали дійсним.

 

«Втручання Вселенського патріархату не є неканонічним. Насправді є неканонічним ставити це втручання під сумнів. Очевидно, що вони зовсім не зацікавлені в канонічному порядку, оскільки в нашому випадку вони, очевидно, надають перевагу іноземним інтересам, а не церковним критеріям», – сказав Варфоломій.

 

 

Вже перебуваючи у Києві, після молитви у Свято-Михайлівському монастирі патріарх Варфоломій сказав, звертаючись до Предстоятеля ПЦУ Епіфанія:

 

«Ми всі прибули, щоби прожити з Вами особисто достойне славлення диво: диво Воскресіння, боротьби за загоєння розділення, повернення до спілкування Церкви, нерозірваного прямування разом шляхом Істини».

 

Тоді як Епіфаній, звертаючись до Варфоломія відзначив: «Вперше після надання Томосу Вселенський Патріарх прибуває до нас, як до Церкви Автокефальної, визнаної і утвердженої в рівності з іншими Церквами-Сестрами. Нехай Ваш візит буде багатим на добрі плоди, а для Вашої Всесвятості – духовно радісним! Ласкаво просимо до України, до Києва, Всесвятійший Владико!».

 

Як повідомляла «УМ», напередодні, 20 серпня увечері до України прибув Вселенський патріарх Варфоломій, який візьме участь в заходах до річниці незалежності.

 

Патріарх Варфоломій вже зустрівся з президентом Зеленським і прем’єр-міністром Шмигалем.

 

Також Вселенський патріарх Варфоломій, митрополит Київський і всієї України Епіфаній і третій президент України Віктор Ющенко вшанували полеглих захисників України та жертв Голодомору на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря в суботу вранці.

 

У неділю, 22 серпня, патріарх Варфоломій разом із митрополитом Епіфанієм проведе літургію у Святій Софії. Початок богослужіння - 9:00.

 

У ПЦУ нагадують, що кожен може долучитися до богослужіння з Вселенським патріархом, яке відбудеться вранці 22 серпня на території Святої Софії Київської – “якщо не особисто, то через засоби телевізійної та онлайн трансляції”.