Непотрібний штурм Іловайська ініціювало МВС – Віктор Муженко

14:14, 20.08.2021
Непотрібний штурм Іловайська ініціювало МВС – Віктор Муженко

Віктор Муженко (ліворуч) вдався до спогадів про перебіг АТО влітку 2014 року. (Фото з ФБ-сторінки Віктора Муженка)

Колишній начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко вважає, що операція зі  штурму Іловайська в серпні 2014 року не була потрібна на той час, але її наполегливо ініціювало і просувало керівництво МВС.

 

Тоді як, на його думку, у ті дні варто було звільняти Луганськ.

 

Як передає Україна молода, про це пан Муженко заявив лише зараз в інтерв’ю виданню "День".

 

«Я був із самого початку проти цього. Зокрема й проти такої посиленої уваги в ЗМІ. Ця операція не мала того значення, яке їй приділялось. Тоді планувалось звільняти Луганськ. Не було б Іловайська — був би звільнений Луганськ. А якби звільнили Луганськ, то не було б ніякого «ЛНР», - каже ексначальник Генштабу.

 

І наголошує: «Ми вже займали домінуючі висоти в Камброді (Кам’яний Брід – Ред.) з якого весь Луганськ був як на долоні. Навіть при відході ми повинні були закріпитись по лівому березі річки Лугань, а зрештою відкотились аж за Сіверський Донець по Щастю і Станиці Луганській».

 

Муженко стверджує, що у штурмі Іловайська не було потреби, бо він «нам нічого не давав».

 

«Звичайно, це був вузол через який ішли поставки техніки і озброєння з Росії. Але коли ми перерізали залізницю в районі Кутейнікове (а Іловайськ розташовується вище), в штурмі Іловайська не було сенсу. Йти на оточення самого Донецька за рахунок Іловайська — це був найбільш ресурсно витратний і небезпечний варіант з воєнної точки зору», - додає генерал.

 

За його словами, він ніяк не міг вплинути на операцію зі штурму, оскільки в ній були задіяні добровольчі батальйони, які підпорядковувалися керівництву МВС.

 

«Це була ініціатива керівництва МВС. Там були добровольчі батальйони, які ні Генеральному штабу, ні штабу АТО не підпорядковувались узагалі. Керівництву АТО взагалі не була відома точна кількість залучених бійців. Батальйон МВС "Азов" зайшов у Іловайськ і вийшов, "Шахтарськ" зайшов і вийшов.

 

Тобто була дезорганізація, відсутнє управління та планування бою, не налагоджена взаємодія, і як результат — хаос. Неповні роти називалися батальйонами. З військово-професійної точки зору ні командування, ні особовий склад до здійснення воєнних дій підготовленими не були», - каже Віктор Муженко.

 

Як повідомляла «УМ», у ці серпневі дні сім років тому почався штурм Іловайська переважно силами добровольців. Бої тривали на вулицях міста.

 

Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.

 

Парламентська тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.

 

Генпрокуратура 14 серпня 2017 року оприлюднила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року. Згідно з цими результатами, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.