Варфоломій і Епіфаній відслужили літургію на острові Імврос в Егейському морі, фото

18:46, 13.08.2021
Варфоломій і Епіфаній відслужили літургію на острові Імврос в Егейському морі, фото

Олександрійський патріарх Феодор ІІ, Вселенський патріарх Варфоломій і митрополит Київський Епіфаній під час літургії у храмі на острові Імврос. (Фото ПЦУ)

Троє Предстоятелів - Вселенський патріарх Варфоломій, патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ та митрополит Київський і всієї України Епіфаній відслужили  урочисту Божественну літургію в Успенському храмі на острові Імврос (Туреччина), що в Егейському морі у п’ятницю.

 

Предстоятелі зібралися на цьому острові з нагоди святкування 60-ліття рукоположення Вселенського патріарха Варфоломія на диякона, адже саме у цьому храмі відбулася ця подія. Тоді молодий випускник Патріаршої богословської школи на острові Халкі Димитрій Архондоніс отримав нове, чернече ім’я – Варфоломій.

 

Зауважимо, що острів Імврос є батьківщиною Патріарха Варфоломія: тут у селі Агіос Теодорос він народився 29 лютого 1940 року, а 13 серпня 1961 року був висвячений на диякона.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Православна церква України в п’ятницю.

 

Трьом Предстоятелям співслужили представники Церков Кіпру і Греції.

 

Після завершення святкової літургії Митрополит Епіфаній привітав Константинопольського Патріарха від усієї ПЦУ з визначним ювілеєм служіння:

 

 

«Ступінь диякона, який Ви прийняли 60 років тому через Таїнство Хіротонії, є початковим серед священнослужителів. Але сама назва цього ступеня нагадує про те, що є важливим для всіх – для архієреїв, для кліриків, для тих, хто у чернецтві та для мирян. Вона нагадує про обов’язок служіння, тобто про обов’язок турбуватися про інших, служити їм у їхніх потребах, прагнути їм блага».

 

Митрополит Епіфаній побажав Патріарху Варфоломію і надалі бути «служителем Божественного Світла, прикладом віри, зразком в праці для Церкви, для народу Божого» та подарував з нагоди ювілею панагію та виконане з бурштина художнє зображення виноградної лози – символу Церкви як виноградника Христового.

 

 

«Два з половиною роки тому із рук Його Всесвятості Предстоятель Української Православної Церкви отримав Томос, яким було утверджено канонічну незалежність нашої Церкви.

 

Сьогодні від повноти помісної автокефальної Православної Церкви України вчергове дякуємо Вселенському Патріархові Варфоломію та щиро вітаємо його із річницею дияконської хіротонії. Нехай Господь супроводжує Вас у Ваших благочестивих діяннях і сповнює сил проповідувати Його слово», - йдеться у офіційному привітанні ПЦУ.

 

Предстоятель ПЦУ також нагадав, всі українські християни чекають на візит Вселенського Патріарха до України з нагоди 30-річчя Незалежності.

 

 

Зауважимо, що Епіфаній розпочав свій візит на турецький острів Імврос напередодні, 12 серпня.

 

Як повідомляла "УМ", Вселенський патріарх Варфоломій у листопаді минулого року заявив, що відвідає Україну з офіційним візитом на День Незалежності 2021 року у відповідь на запрошення президента Володимира Зеленського.