Тетяна Остащенко стала першою жінкою-командувачем у ЗСУ

18:40, 30.07.2021
Тетяна Остащенко стала першою жінкою-командувачем у ЗСУ

Тетяна Остащенко - перша жінка-командувач в історії ЗСУ. (Фото Міноборони)

Полковник медичної служби, головний інспектор Головної інспекції міністерства оборони Тетяна Остащенко стала першою жінкою в історії української армії, яку було призначено на посаду командувача Медичних сил ЗСУ.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідний наказ підписав міністр оборони Андрій Таран.

 

«Вперше жінка очолила одне з командувань у ЗСУ. Поступально рухаємось до побудови Збройних Сил нового зразка. Завдяки реформуванню армії відповідно до принципів і підходів НАТО, жінки зараз мають можливість проходити військову службу на рівних засадах із чоловіками», - наголосив міністр оборони.

 

Таран також відзначив, що «свою безумовну підтримку цього вибору після особистого спілкування висловив Верховний головнокомандувач, президент Володимир Зеленський».

 

На його думку, це призначення не про гендерну рівність, а, передусім, про фаховість.

 

Відтак міністр оборони наголосив, що в армії "на першому місці мають бути кваліфікованість, моральні якості людини та патріотизм".

 

Пан Таран чекає від пані Остащенко "наведення ладу у медичній службі, удосконалення процесів медичного забезпечення армії, створення сприятливих умов для розвитку галузі відповідно до стандартів НАТО, зменшення корупційних ризиків та синхронізації процесів усіх складових Медичних сил".

 

«Зовсім недавно ми говорили, що жінка-командир, танкіст, снайпер, розвідник, пілот, артилерист — це вже буденність. На командних посадах у ЗСУ, — командирами рот, взводів і мінометних батарей, — перебувають близько сотні військовослужбовців-жінок. Тепер, жінка обійняла генеральську посаду Командувача і цілком ймовірно, що у найближчій перспективі у Збройних Силах з’явиться перша жінка-«бригадний генерал», — наголосив міністр.

 

За його даними, статистика промовисто демонструє як жінка інтегрувалася в українську армію. Зараз майже чверть загальної чисельності Збройних Сил — це жінки, і їх роль у розвитку війська зростає. Рівний доступ до посад і військових звань передбачає однаковий рівень відповідальності під час виконання обов’язків військової служби.

 

Полковник медичної служби Остащенко Тетяна Миколаївна народилась у серпні 1974 року у місті Львові в родині військовослужбовця. З відзнакою закінчила у 1996 році фармацевтичний факультет Львівського Державного медичного інституту, а в 1998 році — Українську військово-медичну академію.

 

Здобула оперативно-тактичний рівень військової освіти у 2020 році, а також пройшла підготовку на низці курсів армій держав-НАТО. У Кранфільдському університеті (Велика Британія) закінчила курси реформування сектору оборони та безпеки, а також стратегічного лідерства для керівного складу.

 

Нагадаємо, першою українкою, яка отримала звання генерал-майора медичної служби, стала у 2018 році начальник Військово-медичного управління СБУ Людмила Шугалей.