Ювілей «України молодої»: за 30 років надруковано 5 797 номерів газети, фото

18:30, 04.07.2021
Ювілей «України молодої»: за 30 років надруковано 5 797 номерів газети, фото

"УМівці" зібралися з нагоди ювілею.

«Газету на завтра роблять напередодні, навіть друкують. Тобто перший номер  «України молодої», датований 4 липня 1991 року, не був видрукуваний пізно ввечері 3 липня у «Пресі України», - зазначає заступник головного редактора «УМ» Валентина Самченко.

 

За даними «літописців» редакції, перший  номер  "УМ" підписували у друк вночі - приблизно о 3.40.

 

Загалом вийшли у світ 5 797 номерів паперової газети за 30 років.  Нині у щоденному режимі друковану версію доповнює інформацією команда сайту «УМ».

 

«Моя газета. Моя команда. Круто бути причетною. 25 із 30 років», - наголосила заступник головного редактора «УМ» Ірина Храмова.

 

 

До речі, чверть століття газету передплачує (!) і читає майстер художнього  слова, лауреат Шевченківської премії, Герой України Анатолій Паламаренко.

 

Анатолію Нестеровичу особлива подяка від УМівців за артистично  зіграні для нас на святкуванні 30-ліття твори Павла Глазового, Василя Стефаника, Тараса Шевченка, майже анекдотичні розповіді про актора Миколу Яковченка (постачальник Довгоносик з фільму "У степах України", батько Проні Прокопівни із "За двома зайцями").

 

                                   Валентина Самченко і Анатолій Паламаренко. 

 

Колишній заступник головного редактора, а нині головний редактор видання «Новинарня» Дмитро Лиховій написав з нагоди ювілею «УМ»:

 

«Сьогодні "Україні молодій" 30 років. І це круто. Із загальноукраїнських газет "УМ" фактично єдина, яка з'явилася разом із незалежністю й існує досі. Із цих 30 років я був з "УМом" майже 23. Власне, "Україна молода" визначила лінію всього мого життя, включно з особистим. Виростила й виховала. І я вдячний нашій газеті за це. І всім колегам, дівчатам, хлопцям та особисто Михайлу Івановичу Дорошенку».

 

                                                      Дмитро Лиховій і "УМівці". 

 

І додає: «УМ» - це, вважай, вся моя молодість. А значить, я завжди згадуватиму часи "України молодої" як прекрасні часи. "УМ" - це сотні тисяч списаних гранок. Це побачений світ від Сіднея до Мехіко, цистерни алкоголю. Це тисячі знайомств. Творче ядро зе бест. Купа чудових кумів. "УМ" - це любов.

 

Мені досі регулярно сняться сни, як я зриваю графік, здаю "Калейдоскоп", пишу на "Спорт", складаю в останній момент кросворд від Бантини ("Сметана - соус для вареників"). Про політику сни чомусь не сняться, хоча це була найбільша й найепічніша сторінка евер. І я досі часто заговорююся, кажучи "ми в "Україні молодій"...

 

І це був знак, коли на фестивалі "Холодний Яр" два перші вказані на сцені інформаційні спонсори - "Новинарня" й "Україна молода".

 

Зі святом, усі причетні (а їх сотні). Хай живе Україна молода! І дай Боже честолюбним дублерам прийти та зіграти краще за нас».

 

                Колишніх "УМівців" не буває: Леся Шовкун і Дмитро Лиховій. 

 

А от колишня заступниця головного редактора «УМ» Олена Зварич під час святкування ювілею газети уявила, що «наче сіла в болід машини часу і пролетіла в ньому з 1991-го десь так до 2012-го разом з людьми, які – хтось пішов з газети 8 років тому, хтось 12, хтось ще зараз тягне плуга – є моєю командою мрії».

 

                                     Колектив "України молодої", 2005 рік.

 

І згадує: «Ми разом придумували, боролися, відстоювали, підставляли одне одному плечі, жилетку і чарку. Ми багато сміялися і обожнювали дні народження в кабінеті редактора, які зазвичай закінчувалися хоровим співом або грою в «крокодила». Ми дружили і кумалися, коротше кажучи, це була трохи сім’я».

 

На її думку, «в епоху зламу, коли радянська «журналістика» зникла, ми, «жовторотики» «призову» 1991-1992 років, самі навпомацки пізнавали, як треба писати, як і яку подавати інформацію, як міксувати жанри і швидко вчилися ремеслу вміститися в задану кількість знаків».

 

«Мені здається, журналісти, народжені тією ерою, несли в собі високу ноту відповідальності за слово, за державу. Мені здається, що ця відповідальність є у небагатьох сьогоднішній журналістів. Хочу думати, що помиляюся.

 

Це був рік народження України, рік ейфорії, за якою невдовзі прийшли економічна криза й розчарування, але ніколи не зникала віра. Пафосно? Але ж це правда. І да, ми працювали, не знаючи, що таке інтернет», - підсумовує Олена Зварич.

 

 

Як повідомляла "УМ", Уповноважений із захисту державної мови  Тарас Кремінь привітав колектив газети «Україна Молода» та її читачів із 30-літтям. 

 

Нагадаємо, із 30-річчям колектив «УМ» також привітав третій президент України Віктор Ющенко.