Захисник Миколаївської фортеці Василь Петрик арештований у Львові

08:11, 17.06.2021
Захисник Миколаївської фортеці Василь Петрик арештований у Львові

Василь Петрик під час засідання Галицького суду.

Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід у вигляді утримування під вартою відомого місцевого охоронця пам’яток Василя Петрика, який нещодавно був призначений керівником управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської облдержадміністрації.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідне скандальне рішення суд ухвалив у середу.

 

Відомо, що Галицький суд задовольнив клопотання прокуратури і взяв під варту пам’яткоохоронця Василя Петрика з можливістю застави у розмірі 567 тисяч гривень.

 

Як передає Львівський портал, багато людей зголосилося взяти Василя Петрика на поруки, однак суддя Радченко не брав цього до уваги.

 

«Склалося враження, що аргументи захисту взагалі були неважливі. Сам посадовець всі звинувачення відкидає і вважає кримінальну справу "притягненою за вуха" через його боротьбу за Миколаївську фортецю – невизнану дотепер пам’ятку, яку хочуть знищити задля видобутку піску», - наголошують журналісти порталу.

 

Адвокат Петрика Тетяна Кочірко заявила, що рішення суду будуть оскаржувати, оскільки вважають його необґрунтованим.

 

Зазначимо, що проти нього відкрили кримінальне провадження нібито через розкрадання бюджетних коштів під час робіт у національному заповіднику "Древній Звенигород".

 

Охоронці пам’яток раніше забили на сполох через те, що ділки заради прибуткового видобутку піску і облаштування кар’єру хочуть знищити Миколаївську фортецю – комплекс історичних споруд фортеці XIX-XX ст., який складається з 21 об’єкта.

 

Після розголосу справи у ЛОДА ініціювали надання цьому об’єкту пам’яткоохоронного статусу, для чого розпочалось виготовлення необхідної документації.

 

За неофіційними даними, добувати пісок на місці Миколаївської фортеці хоче приватна фірма "Західінвест-партнери". Аби реалізувати цю бізнес-ідею, нібито залучили директора комунального підприємства облради "Реставрація та управління замками та палацами Львівщини", що розробив і надіслав у Міністерство культури  документацію, якою стверджує, що цей об’єкт не є пам’яткою.

 

При цьому пам’яткоохоронці обвинувачують посадовця облради у підробці підпису доктора наук Андрія Гречила.

 

У департаменті архітектури і містобудування ЛОДА кажуть, що дізнавшись про цей факт, вищезгаданий Андрій Гречило звернувся у поліцію, а вона своєю чергою відкрила кримінальне провадження.

 

Тим не менше через намір присвоїти Миколаївській фортеці статус пам’ятки культурної спадщини на обласний департамент архітектури та містобудування подали в суд. У ЛОДА кажуть, що зробили це особи, «причетні до розробки піщаних кар’єрів на території пам’ятки». Таким чином через суд прагнуть зупинити процес віднесення згаданого комплексу до переліку пам’яток.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Миколаївська фортеця є єдиним в Україні зразком австрійських фортифікацій XIX-XX століття і дотепер збереглась на 95%.

 

У часи І Світової війни фортеця була складовою розгалуженої мережі фортифікацій Австро-Угорської імперії на території Галичини. Пізніше її використовували бійці УПА. Споруда налічувала щонайменше 23 польові укріплення, вісім батарей та близько 40 км підземних переходів і могла розмістити близько 10 тисяч людей.

 

Споруди Миколаївської фортеці розташовані на території площею 24 га. Земельні ділянки вже перейшли у приватну власність. Активісти й пам’яткоохоронці переконані, що це вдалося зробити завдяки фальсифікації документів, тому домагаються вилучення ділянок із приватних рук.

 

Запаси піску на території Миколаївської фортеці експерти оцінюють в 1,4 млрд грн.