З ОРДЛО до України не пускають підлітків від 14 років

18:59, 09.06.2021
З ОРДЛО до України не пускають підлітків від 14 років

Окупанти усіляко ускладнюють виїзд з ОРДЛО до України.

Сепаратисти і окупанти Донбасу неабияк обмежили виїзд підлітків, старших 14 років, які хочуть вступити в українські ВНЗ під час вступної кампанії влітку 2021 року.

 

Якщо у дітей немає паспорта громадянина України, Росії, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР" – в них немає жодних шансів залишити окуповані райони Донеччини.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у соцмережах у середу.

 

«Дітей цього віку на блокпосту "Оленівка" висаджують з автобусів разом з батьками та не випускають з тимчасово окупованої території Донецької області. Таким чином, діти не зможуть своєчасно подати документи для вступу до закладів освіти», - наголосила омбудсмен.

 

За словами омбудсмена, так окупанти порушують права дітей на освіту та свободу пересування.

 

Пані Денісова нагадала, що раніше дітям 14-16 років представники так званої "ДНР" дозволяли виїжджати за свідоцтвом про народження разом з одним з батьків.

 

Відтак, Омбудсмен закликала Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні сприяти дітям, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей, у забезпеченні їхнього права на освіту та свободу пересування.

 

«Наголошую, що згідно з міжнародним гуманітарним правом щодо захисту цивільного населення під час збройних конфліктів, держави-учасниці зобов’язані вживати всіх можливих заходів, з метою гарантування захисту та догляду за дітьми, яких торкається збройний конфлікт», - написала Людмила Денісова.

 

Зауважимо, що 7 червня в Україні почали роботу освітні центри "Донбас–Україна", створені для організації вступу до українських закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.