Мовознавець Олександр Авраменко скаржиться на хакерів: лінк у підручнику веде на порносайт

17:05, 19.05.2021
Мовознавець Олександр Авраменко скаржиться на хакерів: лінк у підручнику веде на порносайт

Олександр Авраменко є популярним автором підручників серед школярів.

Відомий мовознавець, автор популярних підручників з української мови і літератури Олександр Авраменко звернувся до кіберполіції через витівку хакерів: адже у його підручнику з української мови для 10 класу знайшли посилання (лінк) на сайт з порнографією.

 

Як повідомляє Україна молода, першим помітив посилання на сайт з порно у підручнику Авраменка користувач toxacheep у TikTok.

 

Зокрема, в підручнику «Українська мова (рівень стандарту)» для 10 класу закладів загальної середньої освіти авторства Олександра Авраменка некоректне посилання можна знайти на 189-ій сторінці під текстом про шкільну форму.

 

При цьому, посилання можна побачити як у друкованому, так і в електронному варіанті підручника.

 

 

Як наголосила помічниця автора Оксана Авраменко, редактори підручника хотіли залишити посилання на адміністрацію міста Новомиргород Кіровоградської області. А серед ймовірних причин некоректного посилання може бути помилка на літеру (за адресою Novomyrgorod.com є сайт місцевого видання) або ж посилання на застарілу адресу сайту міста.

 

Цікаво, що архів сайту, де тепер є порнографічні матеріали, показує, що раніше там справді публікувались новини про Новомиргород. Це ж посилання досі можна знайти у Wikipedia як офіційний портал Новомиргорода. Втім, цей лінк є некоректним, адже посилання на чинний сайт міської адміністрації є таким: rada-novomirgorod.gov.ua.

Наразі обурений пан Авраменко звернувся до правоохоронців. Де йому повідомили, що йдеться про роботу хакерів.

 

«Друзі, неподобство яке сталося з моїм підручником "Українська мова. 10 клас" (2018), потребує коментаря, - написав сам Олександр Авраменко. - У вересні 2020 року сайт Новомиргородського району змінили на порносайт, на жаль, цей новоспечений інтернет-ресурс для дорослих залишив собі назву колишнього  сайту Новомиргорода... Тільки зараз стало відомо про таку метаморфозу».

 

За його словами, видавництво "Грамота" два дні тому (17.05.2021) звернулося до Кіберполіції України з проханням заблокувати порносайт, але цього не сталося.

 

«Державна бюрократична машина спить... Обіцяють розглянути нашого листа протягом 10 днів... Сьогодні звернулися до департаменту швидкого реагування. Сподіваємося, державні органи захистять учнів і всю освітню громаду, заблокувавши сайт розпусти. Чому це сталося саме з моєю книжкою? Цього року на конкурс я подав  чотири підручники - і всі вони посіли перше місце з великим відривом від конкурентів. Можливо, причина в цьому? На жаль, недоброзичливці є і в мене. А може, це просто прикрий збіг... Боляче...», - констатує популярний серед школярів автор підручників.

 

Як повідмляла "УМ", це далеко не перший скандал, пов'язаний із видавництвом "Грамота", яке друкує підручники. Лише місяць тому Міністерство освіти й науки змусило видавництво «Грамота»  переробити мапу України без Криму в підручниках з  історії України для учнів 9-10 класів.