Спійманий під Торецьком розвідник ОРДО може звільнитися під заставу

19:43, 10.05.2021
Спійманий під Торецьком розвідник ОРДО може звільнитися під заставу

Так званий комзводу терористів ОРДО під час затримання. (Фото СБУ)

Бійці ЗСУ і співробітники СБУ під час спільної контртерористичної операції затримали командира взводу так званого «міністерства оборони ДНР» поблизу селища Новгородське, на околиці міста Торецьк Донецької області у неділю, 9 травня.

 

Терорист намагався провести рекогностування місцевості (розвідку) на лінії розмежування. За попередньою інформацією СБУ, його завданням було отримання інформації про розташування, а також сили і засоби українських військових.

 

Вже у понеділок, 10 травня, суд обрав йому запобіжний захід – утримання під вартою, але з альтернативою застави у розмірі 681 тис. гривень!

 

Рішення суду відверто дивує, адже шпигун терористів може звільнитися і зникнути.

 

Як повідомляє Україна молода, про обставини затримання і арешту бойовика поінформували СБУ і прокуратура Донеччини у понеділок.

 

Оперативники СБУ встановили, що затриманий 43-річний бойовик - уродженець Горлівки. Свого часу він закінчив СПТУ №92 за фахом “кухар-кулінар”. 

 

З 2016 року він проходив службу в одному з військових формувань терористичної «ДНР». На посадах «старшого розвідника» та «стрільця-помічника гранатометника» чинив збройний опір силам АТО\ООС та обстрілював позиції українських військових підрозділів.

 

«Під час перевірки правоохоронці виявили військовий квиток т.зв. «ДНР» та посвідчення «Общественной организации ветеранов Новоросии». У ході попереднього опитування затриманий визнав свою приналежність до терористичних угруповань», - повідомляє СБУ.

 

 

Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру в скоєнні злочину за ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури триває досудове розслідування.

 

«До обов’язків підозрюваного входило захоплення населених пунктів, будівель та інших об’єктів на території Донецької області, спорудження, укріплення та охорона блокпостів, обладнання вогневих позицій, а також здійснення виїздів у складі так званих «груп швидкого реагування» з метою перевірки інформації щодо переміщення українських військових формувань», – повідомляють у Донецькій обласній прокуратурі.

 

І додають, що правопорушнику обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення  застави у розмірі 681 тис. грн.

 

Як повідомляла "УМ", раніше представники ОРДЛО передали українській стороні свої списки на обмін утримуваними особами.