Освітній омбудсмен Горбачов критикує наміри скасувати ЗНО

14:59, 06.05.2021
Освітній омбудсмен Горбачов критикує наміри скасувати ЗНО

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вкрай негативно ставиться до ідеї скасування ЗНО.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов попереджає про високі ризики повернення корупції у вищі навчальні заклади у разі можливого скасування зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Як передає Україна молода, про це Сергій Горбачов заявив у інтерв’ю УНІАН в четвер.

 

"Я вкрай негативно ставлюся до ідеї скасування ЗНО. Це означало б надзвичайно високі ризики повернення корупції під час вступних іспитів до закладів вищої освіти. Небезпека скасування ЗНО існує. Це не теорія змови та не пошук «зради»: такі спроби були і є від самого моменту впровадження ЗНО", - сказав освітній омбудсмен.

 

За його словами, в минулому році, після скасування пробного ЗНО він отримав інформацію про підготовку рішення скасувати зовнішнє незалежне оцінювання взагалі.

 

"Думаю, тільки просто приголомшливий суспільний резонанс та суспільний спротив, коли ця інформація стала відома, не дозволили це зробити", - сказав пан Горбачов.

 

Також освітній омбудсмен прокоментував скасування державної підсумкової атестації в школах, яке відбулося вже вдруге.

 

На його думку, в минулому році це рішення було прийнято з урахуванням можливих ризиків від поширення коронавірусної хвороби.

 

"Скасовуючи ДПА, ми втрачаємо можливість ефективно оцінити результат роботи школи. Державна підсумкова атестація (ДПА) - це підсумок роботи учня на певному рівні освіти. Проводиться після завершення 4, 9 та 11 класу. ДПА потрібне для розуміння, наскільки учні засвоїли те, що передбачено Державним стандартом та освітньою програмою", - сказав уповноважений.

 

Зауважимо, що зараз державну підсумкову атестацію у формі ЗНО можуть не складати цьогорічні випускники шкіл, які не планують вступати до закладу вищої освіти. За словами Горбачова, вони можуть скласти ДПА у закладі освіти за програмою, яку укладе школа.

 

Нагадаємо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання відбудеться з 21 травня по 15 червня.

 

Випускники шкіл, які завершують навчання в 2021 році, можуть пройти державну підсумкову атестацію за власним бажанням.

 

У 2021 році абітурієнти можуть складати 5 предметів ЗНО, 4 з них – ДПА у формі ЗНО.