Кіров гад: у Кропивницькому підкорегували стару назву

11:54, 13.04.2021
Кіров гад: у Кропивницькому підкорегували стару назву

Декомунізоване місто Кропивницький мало стару назву на в'їзді.

У Кропивницькому декомунізували стелу на в’їзді до міста з миколаївського напрямку: невідомі частково демонтували стару назву міста Кіровоград.

 

Як інформує УМ, про це повідомляють місцеві ЗМІ.

 

Старі іржаві літери при в’їзді до міста з невідомих причин лишались на своєму місці попри закон Про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки, ухваленого Верховною радою України шість років тому - 9 квітня 2015 року.

 

Окрім того, 14 липня 2016 року на зміну радянській назві обласний центр отримав українську - Кропивницький.

 

Замість того, щоб демонтувати стару назву, наприкінці листопада 2020 року під час ремонтних робіт з облаштування розв’язки на кільці літери залишили, пофарбувавши в червоне.

 

Андрій Максюта, на той час керівник місцевої спецінспекції, на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що ця стела «безхозна» і перебуває на межі, що розділяє територію двох сільські рад.

 

"Кільце на Бобринецькому в‘їзді в місто Кропивницький - не на комунальній землі міста. На кільці чітко проходить межа двох сільських територій - Соколівської і Первозванівської. Нині це території об’єднаних територіальних громад. Стела з назвою «КІРОВОГРАД» на території однієї з них. Але... Вона - безхозна. Нема її ні в кого на балансі", - написав Максюта.

 

За його словами, ремонтні роботи на кільці виконувало одне з держпідприємств в межах реалізації Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні.

 

Тоді керівник місцевого «Руху опору капітуляції» Дмитро Сінченко заявив, що планують демонтувати «безхозний Кіровоград», проте дає шанс місцевій владі виконати закон і прибрати літери самостійно.

 

Наразі шість літер від комуністичної назви міста зрізані та складені під стелою таким чином, що замість колишньої назви міста з'явився напис: «Кіров – гад». Керівник «Руху опору капітуляції» - Кропивницький свою причетність до цієї акції заперечує.

 

 

Нагадаємо, у Кропивницькому залишаються не декомунізованими кілька пам'ятників радянського періоду. У міській раді Кропивницького заявляють, що демонтаж двох з них: «Комсомольським поколінням» та «Героям громадянської та Великої Вітчизняної війни» обійдеться бюджету від 1,5 до 1,8 млн грн. кожного.