Розмінування східних теренів України триватиме 30 років - Резніков

16:28, 28.03.2021
Розмінування східних теренів України триватиме 30 років - Резніков

Розмінування поствоєнних територій займають десятиліття. (Фото ООС)

Розмінування східних територій України, де вже 7 рік поспіль відбуваються бойові дії – після завершення російсько-української війни займе щонайменше 25-30 років.

 

Такі невтішні прогнози озвучив віце-прем'єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

 

Як повідомляє УМ, у цих прогнозах чиновник ґрунтувався на досвіді Хорватії, де у першій половині 90-х років XX століття відбувався збройний конфлікт, пов’язаний з процесами розпаду Югославії.

 

«25 років тому закінчилася та війна, а вони досі розміновують свої території. У них досі залишилося близько 500 кв. км нерозмінованих територій», — наголосив Резніков.

 

Чиновник зазначив, що в Хорватії досі залишаються нерозмінованими території у важкодоступних місцях — скелях, ущелинах та складній лісовій зоні.

 

Резніков додав, що Хорватія на розмінування території витратила сотні мільйонів євро. Скільки грошей потрібно буде Україні, стане зрозуміло тільки після повернення тимчасово окупованих територій.

 

Міністр зазначив, що, на думку експертів, щільність мін та вибухонебезпечних речовин на території України більша, ніж у будь-якій точці світу.

 

«І якщо математично підійти, то один день війни дає п’ять-шість днів розмінування. Тобто, якщо у нас війна триває сім років, то, відповідно до хорватської матриці, нам доведеться розміновувати 25 років, а то і 30», — резюмував урядовець. 

 

Як повідомляла "УМ", міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков прогнозує, що після деокупації Криму українська влада буде видворяти звідти громадян Росії, які незаконно переїхали на півострів.