Митрополит УПЦ МП поскаржився Зеленському про недопуск священиків до військового капеланства

16:44, 22.03.2021
Митрополит УПЦ МП поскаржився Зеленському про недопуск священиків до військового капеланства

Митрополит УПЦ МП Лука.

Нещодавно митрополит УПЦ МП Лука (Коваленко) разом з іншими представниками духовенства Московського Патріархату зустрівся з Головою Запорізької обласної державної адміністрації Старухом Олександром Васильовичем.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

 

Зокрема, владика Лука передав очільнику області листа на адресу президента України Володимира Зеленського, у якому скаржиться главі держави на “постійне і системне порушення Конституції в церковно-державних відносинах”.

 

У своєму зверненні архиєрей УПЦ МП наголошує, що протягом останніх кількох років УПЦ МП переживає відкриті нападки й “гоніння” з боку можновладців і праворадикалів та висловлює обурення тим, що їх священиків не допускають до “роботи” з ЗСУ.

 

“Наших священиків не допускають до окормлення наших віруючих в Збройних силах України. Ми піклуємося про свою Батьківщину, ми допомагаємо нашим громадянам, бажаємо лише тільки одного – дотримання Конституції, непорушення наших прав. Ми просимо, почуйте нас”, – написав митрополит УПЦ МП Лука (Коваленко) до Володимира Зеленського.

 

Така заява митрополита Луки прозвучала практично в один день з наступним повідомленням офіційного сайту Севастопольського благочиння УПЦ МП:

 

«19 березня Росія святкує день моряка-підводника. В цьому році підводному флоту Російської федерації виповнюється 115 років. На честь цієї події в Севастополі, біля пам’ятника підводникам-чорноморцям, відбувся урочистий мітинг, в якому взяв участь помічник благочинного Севастопольського округу по роботі з віруючими військовослужбовцями протоєрей Василь Гумаров».

 

Священик від імені митрополита УПЦ МП Лазаря (Швеця) і від духовенства Севастопольського благочиння, «привітав моряків-підводників з цією пам’ятною датою».

 

Після окупації ЗС РФ Кримського півострова, служителі УПЦ МП "духовно окормляють" на бойові завдання російських моряків.

 

Митрополит УПЦ МП поскаржився Зеленському, що їх священиків не допускають до військового капеланства - фото 69177

 

Підтвердженням "духовного окормления" є і ця світлина, на якій священик Московського Патріархату 10 липня 2014 року благословляє Ігоря Гіркіна, який на той час був одним із ватажків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним.

 

Митрополит УПЦ МП поскаржився Зеленському, що їх священиків не допускають до військового капеланства - фото 69180

 

Як повідомляла УМ, у Верховній Раді вже зареєстрували законопроєкт, який прирівнює статус військових капеланів до військовослужбовців.