Вбивство семирічної Марії Борисової: затриманий був товаришем батька дівчинки

15:57, 15.03.2021
Вбивство семирічної Марії Борисової: затриманий був товаришем батька дівчинки

Учасники пресконференції щодо розслідування вбивства Марії Борисової. (Фото Нацполіції)

Підозрюваний у вбивстві семирічної Марії Борисової на Херсонщині, якого поліція затримала у неділю, мешкав неподалік від її батька і був його добрим знайомим.

 

Молекулярно-генетична експертиза підтвердила, що саме 62-річний підозрюваний причетний до зґвалтування та вбивства дитини.

 

Як повідомляє Україна молода, про це сказав начальник ГУНП в Херсонській області Олександр Прокудін на пресконференції у понеділок.

 

«Він мешкав самотньо, неподалік проживання батька потерпілої й був його другом», - зазначив пан Прокудін.

 

За даними поліції, є свідок, що бачив, як дитина ввечері стояла біля огорожі будинку, де мешкає підозрюваний, під його вікнами, і спостерігала звідти за вікнами свого батька. З’ясувалося, що неодноразово цього дня дівчинка підходила до квартири батька, бо чекала від нього на подарунок.

 

 

Відомо, що 62-річний затриманий місцевий житель селища Щасливе раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння злочинів проти життя та здоров’я особи, а востаннє звільнився з місць позбавлення волі у 2005 році.

 

Упродовж останнього року затриманий притягався до адміністративної відповідальності. На теперішній час він покази не дає.

 

Як розповів начальник обласної поліції Херсонщини, після виявлення тіла призначено ряд судових експертиз. Зокрема, за даними судово-медичної експертизи, причина смерті – механічна асфіксія, удушення руками.

 

 

Як повідомили на пресконференції інші правоохоронці, біологічні зразки цього чоловіка були перевірені за допомогою молекулярно-генетичної експертизи. Загалом перевірили біологічні зразки шести чоловіків.

 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко уточнив, що йдеться про експертизи ДНК, крові та інші, які встановили обґрунтовану причетність цієї людини.

 

«Чоловік затриманий, і йому пред'явлені обвинувачення у зґвалтуванні і вбивстві малолітньої Марії Борисової", - сказав Геращенко.

 

«Станом на вчорашній день, на 14-ту годину, ми отримали дві важливі експертизи, які дали нам впевненість обґрунтовано підозрювати цю особу в зазначеному злочині... Порівняли мікрооб’єкти та ДНК, що були виявлені на речових доказах… Чітко було співпадіння стосовної цієї особи», - зазначив заступник начальника поліції Херсонської області – начальник слідчого управління Микола Вербицький.

 

 

Зазначається, що упродовж чотирьох діб пошуки дитини не припинялися ні на хвилину. Зокрема, поліцейські опитали близько 630 осіб, встановили автотранспорт, який перебував у районі зникнення дівчинки. Уточнюється, що паралельно загони правоохоронців та волонтерів прочісували селище в радіусі 25 км.

 

Правоохоронці сформували 16 слідчо-оперативних груп, які з дозволу власників проводили огляди будинків, приватних господарських приміщень, сараїв, гаражів тощо. Адже поліція встановила особи 16 чоловіків, які могли бути причетні до зґвалтування та вбивства.

 

Серед них: ті, чий слід взяла службова собака у день виявлення тіла; особи, на яких вказували місцеві мешканці; особи, які привернули увагу правоохоронців під час розшуку зниклої та раніше судимі за аналогічні злочини. Для перевірки та сбору достатніх доказів у зазначених осіб були відібрані біологічні зразки для порівняння.

 

В день поховання дитини оперативники завітали до одного з них, але, як повідомляла "УМ", виявили чоловіка з порізаними венами. Поліцейські надали чоловікові першу медичну допомогу та направили до лікарні. Біологічні зразки даного чоловіка першочергово були перевірені молекулярно-генетичною експертизою. 14 березня від лабораторії надійшли результати експертизи, які вказали, що чоловік причетний до зґвалтування та вбивства дитини.

 

В подальшому поліція та прокуратура будуть дотримуватися чіткої позиції і наполягати на максимально відповідному покаранні – це довічне позбавлення волі.