Епіфаній відслужив панахиду за спокій душ Героїв Небесної сотні, фото

18:27, 20.02.2021
Епіфаній відслужив панахиду за спокій душ Героїв Небесної сотні, фото

Епіфаній запалив поминальні лампади біля стенду із зображеннями Героїв Небесної сотні у Варваринському приділі Свято-Михайлівського собору. (Фото ПЦУ)

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній відслужив панахиду за спокій душ розстріляних мирних учасників Революції Гідності у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі в суботу, 20 лютого.

 

Як повідомляє Україна молода, ПЦУ проводила трансляцію панахиди у сьому річницю пам’яті Героїв Небесної Сотні.

 

Предстоятелю ПЦУ співслужили архієпископ Вишгородський Агапіт, братія Золотоверхої обителі та викладачі Київської православної богословської академії.

 

 

За богослужінням молилися члени родин Героїв Небесної сотні, громадськість, активісти Революції Гідності та парафіяни.

 

«Двадцяті числа лютого є особливими днями, які навіки закарбовані для наступних поколінь, адже це дні жертовного подвигу Героїв Небесної сотні. Вони прагнули європейського вектору розвитку держави і Церква разом з ними стала на захист демократичних цінностей», – сказав Митрополит Епіфаній на початку відправи.

 

На його переконання, Герої Небесної сотні є прикладом та новітнім українським символом жертовної любові, турботи про ближнього, сміливості та патріотизму. Адже в один із складних періодів в історії України вони не залишились осторонь, а вийшли на мирну акцію протесту, щоби не допустити сповзання країни в безодню диктатури, захистити права, свободу й гідність рідного народу – і безвинно постраждали за це.

 

 

Також Блаженнійший владика зазначив, що боротьба продовжується і в наш час, адже триває російська агресія. Однак ми не маємо права на безнадію, потрібно вірити і молитися, щоб Господь привів нас до справедливого миру.

 

Митрополит Епіфаній наголосив, що не можна забувати подвиг Небесної сотні, адже пам’ять про них та ідеали, які вони відстоювали, сприятиме побудові сильної, міцної й незалежної України.

 

 

Наприкінці богослужіння предстоятель ПЦУ разом з духовенством запалив поминальні лампади біля пам’ятного стенду із зображеннями Героїв Небесної сотні, розміщеного у Варваринському приділі Свято-Михайлівського собору.

 

«Кожен українець повинен знати і пам'ятати, якою ціною здобута наша державна та церковна незалежність і свобода, засвідчене наше прагнення бути у європейській сім‘ї народів. Шляху назад вже немає, слід робити все від нас залежне, щоби їхня жертва не була марною. Тож і сьогодні, коли наші брати і сестри продовжують захищати територіальну цілісність і свободу від російської агресії, ми не маємо права на безнадію. Маємо вірити в те, що, з Божою допомогою, в Україні – вільній, незалежній, європейській країні – запанує справедливий мир», - написав Епіфаній раніше у соцмережі.

 

І додав: «Велика шана для Героїв – це молитва і пам'ять про них. Тож вічна пам’ять і слава героям Небесної сотні. Герої не вмирають!».

 

 

Нагадаємо, саме 18-21 лютого 2014 року у Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

 

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

 

Президент Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська вшанували подвиг учасників Революції гідності у День пам'яті Героїв Небесної Сотні в Києві.