«Академік Вернадський»: Google присвятив дудл український антарктичній станції

11:32, 06.02.2021
«Академік Вернадський»: Google присвятив дудл український антарктичній станції

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу, що поблизу Антарктичного півострова.

Пошуковик Google створив яскравий анімований дудл з нагоди 25-річчя Української антарктичної станції «Академік Вернадський», яке полярники святкують у суботу, 6 лютого.

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Відтак, користувачі пошуковика можуть побачити на стартовій сторінці дудл, на якому зображена антарктична станція з українським прапором, а поруч із нею бавляться субантарктичні пінгвіни.

 

Йдеться про варіант логотипу Google #MySuperG на тлі «Академіка Вернадського» з дотриманням політики найменшого втручання в природу.

 

Натиснувши на дудл можна перейти за посиланням на інформаційні повідомлення про роль України в дослідженні Антарктиди.

 

В офіційному блозі команди Google зазначається: «Вітаємо з 25-річчям команду станції "Академік Вернадський" і Національний антарктичний науковий центр України, які займаються важливими для збереження навколишнього середовища дослідженнями».

"25 років тому Велика Британія передала Україні одну зі своїх дослідницьких станцій в Антарктиді — Фарадей, зробивши можливим повернення до кола країн, що проводять там дослідження, адже українці були у складі перших експедицій до цього континенту", - зазначається у привітанні у Твіттері.

 

Нагадаємо, що головне призначення станції «Академік Вернадський» — проведення наукових досліджень щодо зміни клімату, озонової діри, реакції тварин і рослин на потепління тощо. У квітні 2020 року на станції розпочали роботу учасники 25-ї Української антарктичної експедиції.

 

Зазначимо, українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу, що поблизу Антарктичного півострова, за 15 тис. км від України.

 

Станція була заснована Великою Британією і є однією з найстаріших дійсних станцій в Антарктиці.

 

Саме 6 лютого 1996 року станція була офіційно передана Україні та перейменована з «Фарадей» на «Академік Вернадський» — на честь видатного вченого, засновника вчення про біосферу і ноосферу, першого президента Академії наук України (1918 року) Володимира Вернадського.

 

 

Раніше пошукова система Google присвятила новий дудл захисній масці у зв'язку з поширенням COVID-19 у світі.