У Маріуполі вшанували жертв обстрілу «Східного» у 2015 році і увімкнули сирени

11:28, 24.01.2021
У Маріуполі вшанували жертв обстрілу «Східного» у 2015 році і увімкнули сирени

Пам'ять загиблих мешканців Маріуполя щороку вшановують біля пам’ятника жертвам обстрілу мікрорайону «Східний».

Пам’ять жителів міста, які загинули внаслідок обстрілу російськими окупантами і найманцями мікрорайону «Східний» шість років тому - 24 січня 2015 року вшанували у Маріуполі Донецької області в неділю.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Маріупольська міськрада у неділю.

 

Так, місцева влада 24 січня в період з 9:10 до 9:20 з метою вшанування пам’яті жертв артилерійського обстрілу жителів МКР «Східний» в січні 2015 року, увімкнула сирени системи централізованого оповіщення населення мікрорайону «Східний», Лівобережного і Кальміуського районів міста.

 

Жителів і гостей міста просили зберігати спокій і продовжувати свої справи.

 

 

Нагадаємо, уранці 24 січня 2015 року російські гібридні сили обстріляли з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» та «Ураган» житловий мікрорайон «Східний» та блокпост Збройних сил України в селищі Виноградне.

 

Перший обстріл відбувся близько 9:25 за київським часом. У зв’язку з загибеллю людей тодішній президент України Петро Порошенко оголосив 25 січня днем жалоби.

 

Внаслідок серії обстрілів житлових кварталів Маріуполя з лівобережжя річки Кальміус  загинули 30 людей (з них двоє дітей), поранень зазнали 108 жителів міста.

 

Внаслідок цинічного обстрілу було пошкоджено 30 житлових будинків, 7 закладів освіти, об’єкти інфраструктури та лінію електромереж. Частково зупинив роботу металургійний комбінат «Азовсталь».

 

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ встановила, що обстріл мікрорайону «Східний» був здійснений саме терористами так званої «ДНР». Служба безпеки України навела докази, що обстріл житлових кварталів Маріуполя здійснювався з російської артилерії та за наказом офіцерів російської армії.

 

Увечері 24 січня 2015 року Україна попросила терміново зібрати Радбез ООН для прийняття рішень та заяви щодо ситуації на Донбасі. Проте російська сторона заблокувала цю заяву.

 

 

У зв’язку з трагедією у Маріуполі, Указом Президента в Україні 25 січня 2015 року було оголошено днем жалоби. У червні 2015 року в Маріуполі встановили пам’ятник жертвам обстрілу мікрорайону «Східний».

 

Читайте також: Маріупольський рубіж: як сьогодні живе місто поруч із лінією фронту.