Командувач Повітряних сил Дроздов незадоволений підозрою у справі катастрофи під Чугуєвом

17:32, 20.12.2020
Командувач Повітряних сил Дроздов незадоволений підозрою у справі катастрофи під Чугуєвом

Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов незадоволений тим, що слідчі ДБР вручили йому підозру у справі авіакатастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом, яка сталася 25 вересня.

 

Мовляв, у недбальстві, яке призвело до загибелі 27 людей (членів екіпажу і курсантів) підозрюють його особисто, а не його численних підлеглих у Повітряних силах, які відповідають за різні напрямки роботи.

 

Як передає Україна молода, вручення підозри Сергій Дроздов прокоментував в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

 

За словами Командувача Повітряних сил ЗСУ, якби на рівні керівництва держави прислухались до пропозицій модернізації, осучаснення техніки, то, ймовірно, катастрофи не сталося б.

 

І додає, що Повітряні сили не отримали цьогоріч нової техніки, а виготовлення Ан-178 має розпочатися лише у 2021 році, і через декілька років вони можуть надійти на озброєння військових. Наразі ж "наймолодші" літаки на озброєнні Повітряних сил – 1991 року випуску.

 

Пан Дроздов наголосив на тому, що йому незрозумілі дії правоохоронців, оскільки вважає, що такі підозри підривають моральний дух військових та дискредитують їх.

 

"До винесення рішення суду вже вішаються ярлики, формується негативна суспільна думка відносно офіцерів, командирів, які мали відношення до подій, що відбулись. І такі обвинувачення і на генералів, і на командирів, які керують військами у зоні ООС, не несуть доброго для нашої армії, а навпаки — підривають моральний дух командирів і військовослужбовців, які виконують їхні задачі", - обурюється Командувач.

 

Також Сергій Дроздов розповів, що підозра складається з 30 сторінок, де йдеться про військову дисципліну, порядок організації та підготовки льотчиків, керівників, які керують процесом підготовки, а за це відповідальне не лише командування.

 

"Це все складається не лише з командування, а й з інших "стовпів", які контролюють льотну підготовку, підготовку екіпажів, безпеку польотів. У мене є три заступники, двоє командувачів підлеглих, є Харківський університет, де є люди, які готують рішення, пропозиції та програми. А всі ці заходи, які перераховані в підозрі, висловлюються особисто мені", - каже підозрюваний Командувач Повітряних сил.

 

Він також висловив співчуття рідним загиблих під Чугуєвом курсантів та згадав про спроби маніпуляцій щодо його сина. Дроздов запевнив, що син літає на тих самих літаках, що й інші військові, а напередодні трагедії виконував польоти у тому самому літаку, який згодом зазнав катастрофи.

 

Зауважимо, що про сина Дроздова раніше говорив вже колишній очільник Харківської ОДА Олексій Кучер. За його версією, посадку літака Ан-26, який розбився, начебто затримали на майже хвилину через посадку іншого літака з сином командувача. Водночас Дроздов запевняв, що не давав жодних вказівок керівнику польотів щодо цього.

 

 

Як повідомляла «УМ», ввечері 25 вересня у Харківській області на 530 кілометрі траси Київ-Харків поруч із дорогою впав військовий літак. Ан-26 та одразу загорівся. Падіння сталося під час виконання навчально-тренувального польоту.

 

На борту були члени екіпажу, курсанти і офіцери Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ ім. Кожедуба – всього 27 людей. На місці авіакатастрофи знайшли тіла 25 загиблих. Ще одна особа померла у лікарні та одна врятувалася.

 

Державне бюро розслідувань 18 грудня вручило підозри у справі катастрофи військового літака АН-26 на Харківщині. Командувачу Повітряних сил ЗСУ Дроздову оголосили підозру у недбальстві, командиру військової частини та керівнику польотів військової частини – у порушенні правил польотів.