Авіакатастрофа під Чугуєвим: ДБР оголосило підозру командувачу Повітряних сил Дроздову

12:57, 18.12.2020
Авіакатастрофа під Чугуєвим: ДБР оголосило підозру командувачу Повітряних сил Дроздову

Сергію Дроздову вручили підозру в недбалому ставленні до службових обов'язків

Державне бюро розслідувань оголосило підозру командувачу Повітряних сил ЗСУ Сергію Дроздову через падіння літака Ан-26 з курсантами під Харковом. Слідчі підозрюють, що до керування літаком допустили людину без належного досвіду.

 

Як інформує УМ, про оголошення підозри повідомили під час пресконференції в Державному бюро розслідувань 18 грудня.

 

Сергію Дроздову вручили підозру в недбалому ставленні до службових обов'язків, що спричинило тяжкі наслідки. Якщо його провину вдасться довести, йому загрожує від 2 до 5 років за ґратами.

 

Також розслідування проводять і за статтею про бездіяльність військової влади. Тут уже покарання дещо серйозніше – від 7 до 10 років ув'язнення.

 

Крім того, повідомили про підозру керівнику польотами військової частини аеродрому в Чугуєві, а також командиру частини, який затвердив план польотів з порушеннями. За версією Держбюро розслідувань, порушення допустили як на стадії підготовки польоту, так і під час самої авіакатастрофи.

 

Серед обвинувачень є те, що на борт допустили людей, які не мають досвіду й необхідних навичок польотів. Це курсанти й командир літака, що не мав наміру керування літаком у нічний час.

 

Дроздов командує Повітряними силами Збройних сил України з липня 2015 року. Має військове звання генерал-лейтенанта. Раніше був льотчиком у часи розпаду СРСР – становлення незалежної України.

 

У 2014 році потрапив під люстрацію, але згодом його поновили на посаді за змінами до закону про люстрацію, що стосувалися військових посад.

 

Сергій Дроздов нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів.

 

Як повідомляла УМ, слідство перевіряє чотири версії катастрофи. Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа. Розбився військовий літак з курсантами. Літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.

 

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер хаявив, що екіпажу літака Ан-26, який розбився під Чугуєвом дали дозвіл на посадку лише через хвилину після запиту. При цьому, було вже відомо, що літак несправний. А через хвилину Ан-26 — розбився.