У Дніпрі встановили меморіальну дошку комвзводу батальйону «Кривбас» Андрію Лихогруду, фото

16:51, 15.11.2020
У Дніпрі встановили меморіальну дошку комвзводу батальйону «Кривбас» Андрію Лихогруду, фото

Полеглий захисник України Андрій Лихогруд був випускником школи №17 у місті Дніпро.

Меморіальну дошку командиру взводу 40-го батальйону територіальної оборони "Кривбас" Андрію Лихогруду, який загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла, встановили на фасаді будівлі загальноосвітньої школи №17 у Дніпрі у суботу.

 

Полеглий захисник України Андрій Лихогруд був випускником саме цієї школи.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють місцеві ЗМІ Дніпра.

 

Друзі, товариші по службі, вчителі та учні школи прийшли на відкриття меморіальної дошки на честь героя. Всі присутні вшанували пам'ять загиблого бійця хвилиною мовчання.

 

На думку місцевих жителів і вчителів, подвиг Андрія не повинен бути забутим, а його героїзм і любов до України - приклад для кожного учня і жителя міста.

 

«Для багатьох цей час пошани нашого випускника, який загинув і виконав свій обов'язок перед державою. Це дошка пам'яті і поваги для кожного учня, для кожного з батьків, який щодня приводить сюди свою дитину на навчання», - підкреслює директор школи Ольга Курдіані.

 

 

З ініціативою встановлення пам'ятного знака до народного депутата Дмитра Кисилевського звернулася сім'я загиблого офіцера.

 

«Мама загиблого солдата звернулася з ініціативою встановити меморіальну дошку в пам'ять про її сина - військовому, який загинув при виході наших військ з Іловайська, я погодився допомогти без коливань. Ми повинні шанувати пам'ять наших героїв», - сказав народний обранець під час свого виступу.

 

 

Андрій Григорович Лихогруд народився 27 липня 1971 року. Служив старшим лейтенантом, командиром взводу 40-го батальйону територіальної оборони "Кривбас".

 

Загинув 29 серпня 2014 року в районі села Новокатеринівка Старобешівського району Донецької області під час виходу з Іловайського котла так званим "зеленим коридором".

 

2 вересня 2014 року тіло загиблого військовослужбовця разом із тілами 87 інших загиблих бійців привезли в запорізький морг, де його впізнали побратими і родичі.

 

Поховали Андрія Лихогруда в селищі міського типу Ювілейне Дніпропетровської області.

 

Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 

Як повідомляла "УМ", на Черкащині у Чигиринській школі № 1 імені Б. Хмельницьковго відкрили меморіальну дошку своєму випускнику — учаснику АТО Сергію Дронову, який загинув на сході, захищаючи незалежність України.