Нацгвардієць Марків повертається в Україну після виправдання і звільнення в Мілані, фото

00:03, 04.11.2020
Нацгвардієць Марків повертається в Україну після виправдання і звільнення в Мілані, фото

Віталія Марківа зустрічали біля тюрми "Опера" у Мілані мама, українські журналісти, міністр МВС Арсен Аваков, омбудмен Людмила Денісова та інші.

Український нацгвардієць Віталій Марків вийшов на волю з італійської в’язниці в ніч на середу.

 

Сталося це невдовзі після того, як Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі Віталія Марківа у вівторок ввечері, повністю виправдавши бійця Нацгвардії, який через помилку слідства провів за гратами три роки і чотири місяці.

 

Біля будівлі суду матір військового та його адвокатів зустріли та привітали голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький та інші представники української громади Італії.

 

Як повідомляє «Україна молода», вже біля тюрми Мілана Марківа зустрічали українські журналісти, міністр МВС Арсен Аваков, Уповноважений Верховної Ради з прав людини  Людмила Денісова та інші.

 

«Це надзвичайна подія. Ми довели, що правда є, справедливість існує. Добро перемагає, правда перемагає», — сказав звільнений Віталій Марків.

 

І наголосив, що його засудження судом першої інстанції доводить: «кремлівській пропаганді немає меж».

 

 

Щодо самого рішення суду українець зазначив, що не вірив у виправдальний вирок, тому зараз його переповнюють емоції.

 

«Ми захисники, ми не окупанти. Ця перемога — в пам'ять всім загиблим військовим. Я щасливий, вдячний. Мене переповнює океан емоцій. Я не вірив, чесно. Але чудо трапляється. Непереможний лише той, хто не здається. Слава Україні!» — сказав Марків на волі.

 

Водночас омбудсмен Людмила Денісова зазначила близько півночі у соцмережах, що вже у середу Віталій Марків буде на Батьківщині.

 

«Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі нашого Героя, повністю виправдавши його. Справедливість є!», - наголосила пані Денісова.

 

Тоді як міністр МВС Арсен Аваков додав, що Віталія Марківа зустріли біля міланської в'язниці "Опера".

 

За його словами, виправдальний вердикт у справі нацгвардійця винесли 6 присяжних і двоє суддів.

 

«Апеляційний суд взяв до уваги всі аргументи, які ми дали, в тому числі й аргументи, які сформувало українське слідство, і ми офіційними каналами відправили їх сюди. Всупереч всьому тиску прокуратури, ці аргументи були почуті», - наголосив пан Аваков.

 

Віталія Марківа привітав зі звільненням і президент Зеленський, який очікує на його прибуття в Україну:

 

"Одна помилка перекладу могла призвести до руйнування долі нашого нацгвардійця. І всією країною ми пильно стежили за справою Віталія, переймалися. Звільнення нацгвардійця Марківа – це перемога справедливості. Щиро дякую і італійській стороні, і всій команді, яка працювала задля досягнення цієї справедливості".

 

 

Зазначимо, що 3 листопада в апеляційному суді присяжних Мілана відбулося вирішальне засідання щодо розгляду оскарження вироку 31-річному українському військовому Віталію Марківу. За його результатами суд повністю виправдав нацгвардійця.

 

"Під час дебатів прозвучали репліки адвоката держави Україна у цивільному позові Ніколо Бертоліні Клерічі. Він пояснив, що вирок робить "злочинцями проти людства" все українське військо. Для такого позову немає підстав, адже Італія не має юридичного права судити державу Україну за воєнні злочини, оскільки справа не має ознак злочину проти людства і він не вчинений на території Італії", — повідомляла Людмила Денісова після завершення другої частини засідання.

 

За її словами, до слова була запрошена адвокатка Віталія Марківа Донателла Рапетті, яка під час виступу зазначила, що можна використовувати лише матеріали справи, відкинути емоції і перейти до фактів. Вона підкреслила, що необхідні наукові експертизи, а не приблизні факти. Адвокатка також звернула увагу суду на маніпуляції зі сторони адвоката цивільної сторони. Крім того, вона наголосила, що вирок у 24 роки позбавлення волі не може базуватися на припущеннях та здогадках і н можна засуджувати людину на такий термін, якщо не було проведено належне слідство на місці злочину.

 

Далі слово було надано Віталію Марківу. Під час виступу він наголосив, що ані українська армія, ані національна гвардія ніколи не стріляли в цивільних. Крім того, він попросив долучити до справи документи проте, що він за весь час перебування в ув’язненні не порушував правил перебування у місцях несвободи та завжди отримував найкращі характеристики від керівництва цих установ. Він заявив, що не винен у скоєнні цього злочину та сподівається на справедливість.

 

“Я людина держави, я солдат. Я поважаю державу, як українську, так й італійську, і ніколи не порушував приписів”, – сказав Марків на суді.

 

Після виступу суддя та присяжні вирушили до нарадчої кімнати. За результатами наради суд повністю виправдав нацгвардійця.

 

                             Віталій Марків з мамою, Людмилою Денісовою і Арсеном Аваковим. 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Віталій Марків — нацгвардієць, учасник бойових дій на сході України. Італія звинуватила Марківа у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі неподалік Слов'янська у 2014 році. Влітку 2017 року поліція заарештувала Марківа в аеропорту Болоньї, коли той прилетів до матері.

 

МВС України заперечує причетність Марківа до смерті журналіста. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав справу повністю сфабрикованою в рамках спецоперації російських спецслужб, що реалізовується на території Італії. Слідчий експеримент у Слов'янську показав, що нацгвардієць не міг вбити фотографа.

 

Суд міста Павія визнав Марківа винним і засудив до 24 років ув'язнення. 20 листопада Україна подала апеляцію на вирок. Розгляд апеляції відтермінували через коронавірус.

 

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20 березня до 4 серпня 2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, в них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

 

Як наголошували учасники міжнародної акції “Free Markiv”, вся “справа Марківа” була побудована на російському наративі подій в Україні: “націоналісти, які прийшли до влади внаслідок перевороту”, “безжалісні карателі з добровольчих батальйонів, що вбивають цивільних”, “повстанці Донбасу, які шанують журналістів” тощо.

 

Віталій Марків родом з Тернопільщини. Народився 16 серпня 1989 року в місті Хоростків Гусятинського району. У 2003 році разом з матір’ю та сестрою переїхав до Італії, де закінчив технічний коледж, отримав громадянство Італії. В Україну повернувся у грудні 2013 року під час Євромайдану. Тоді в Києві був членом Самооборони. З початком російсько-української війни став добровольцем у Нацгвардії України, далі підписав контракт. Він був заступником командира взводу батальйону. Брав участь у боях під Слов’янськом навесні 2014 року.