Італійський комітет надав митрополиту Шептицькому титул Праведника

13:25, 08.10.2020
Італійський комітет надав митрополиту Шептицькому титул Праведника

Церемонія вручення відзнаки відбулась 7 жовтня у Саді Праведників Мілану.

Комітет «Саду Праведників – Ґаріво» м. Мілан визнав митрополита Андрея Шептицького Праведником, вписавши його ім’я серед «Праведників Монте Стелла».

 

Церемонія вручення відзнаки відбулась 7 жовтня у Саді Праведників Мілану.



«Під час Другої світової війни український митрополит Андрей Шептицький прийняв в митрополичі палати та греко-католицькі монастирі сотні переслідуваних євреїв, рятуючи їх від смерті. Ризикуючи власним життям, він писав до Гітлера та Гімлера, завзято протестуючи проти винищення євреїв та забороняючи українцям брати участь в нацистських акціях», — йдеться в пергаменті відзнаки.

 

Для отримання відзнаки Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, делегував владику Діонісія, Делегата з повними правами апостольського екзарха для українців візантійського обряду, у супроводі о. Андрія Солецького, керівника Секретаріату Глави УГКЦ у Римі, та о. Ігоря Крупи, капелана української громади м. Мілану.

 

Також Асоціація «Ґаріво» надала титул Праведника іншим десятьом особам, які рятували євреїв, ризикуючи власним життям. «Згадуючи приклад цих визначних постатей, хочемо закликати міжнародну спільноту до захисту вірменського населення Нагірного Карабаху та білоруського народу, де сотні людей були арештовані у відповідь на протистояння диктатурі однієї особи», — сказав у своєму слові професор Габріеле Ніссім, президент Асоціації «Ґаріво».

 

«Вшанування Праведників є унікальною нагодою не лише згадати минуле, але й задуматись над сьогоденням», — наголосив Ламберто Бертоле, голова Міської ради Мілану та президент Комітету гарантів Асоціації «Ґаріво». «Праведники є не лише постатями минулого, але прикладом відваги та людяності для сучасних поколінь, тому пам’ять про них є для нас святим обов’язком», — наголосив Бертоле.

 

До присутніх також звернувся Джорджо Мортара, віце-президент Союзу єврейських організацій Італії. У своєму слові він зазначив, що «є дві категорії Праведників: ті, які рятували людські життя під час великих трагедій людства, як, наприклад, Голокост, та ті, які своїми вчинками у щоденному житті запобігають виникненню подібних трагедій».

 

Додамо, що вручення відзнаки Праведника для митрополита Андрея Шептицького відбулось у відповідь на прохання Блаженнішого Святослава. Попередньо церемонія присвоєння відзнаки мала відбутись 6 березня, але у зв’язку із запровадженням карантинних заходів була відмінена.

 

 

У попередніх заходах також передбачалась участь Глави УГКЦ. У своєму листі до Габріела Ніссіма, президента «Гаріво», Блаженніший Святослав висловив вдячність єврейській спільноті за «гідне визнання героїчного прикладу митрополита Андрея Шептицького в його боротьбі проти будь-якої форми приниження людської гідності та захисту людських прав, а особливо — його любові до ближнього».

 

«Від імені УГКЦ висловлюю Асоціації „Ґаріво“ слова вдячності та високого визнання за віддану працю у місії плекання живої пам’яті для виховання глобальної відповідальності», — йдеться в листі Глави УГКЦ.

 

Читайте також: «За вас готовий життя своє віддати»: духовна велич та підприємницький хист Андрія Шептицького

 

Як повідомляла УМ, напередодні своєї смерті, 31 жовтня 1944 року, владика Андрей Шептицький звернувся з останнім словом до найближчого оточення, передбачивши, що «наша Церква буде знищена, розгромлена большевиками. Але держіться, не відступайте від віри, від святої Католицької церкви. Тяжкий досвід, який впаде на нашу церкву, є хвилевий. Я виджу відродження нашої церкви. Вона буде гарніша, величавіша від давньої та буде обіймати цілий наш народ».