Чугуївська катастрофа Ан-26: що відомо про жертв трагедії, фото

18:26, 26.09.2020
Чугуївська катастрофа Ан-26: що відомо про жертв трагедії, фото

Майже вся група 133-ЛФ Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (19 курсантів) загинула поблизу Чугуєва. (Фото МВС і соцмереж)

Майже вся група 133-ЛФ Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, загалом 19 курсантів ІІ і ІV курсів, а також п’ятеро прапорщиків і двоє офіцерів екіпажу літака загинули у жахливій катастрофі військового літака Ан-26 поблизу Чугуївського аеродрому на Харківщині.

 

«Україна молода» зібрала всю офіційно підтверджену інформацію про жертв Чугуївської трагедії на цей час.

 

Єдиний, кому пощастило вижити: 20-річний курсант В’ячеслав Золочевський із Харківщини, якого відкинуло в момент падіння вибуховою хвилею разом із іншим курсантом – уродженцем Львова.

 

В’ячеслав намагався врятувати одногрупника і загасити на ньому полум’я, втім, в суботу вранці юнак помер… В нього було 90% опіків тіла.

 

Наразі Золочевський перебуває у військовому шпиталі в Харкові, його стан задовільний, його навіть відвідав президент Зеленський. Лікарі прогнозують, що можуть виписати його через кілька днів.

 

На борту мав бути ще один курсант — Олександр Харченко, але його до навчань не допустили з невідомих причин. Це врятувало йому життя.

 

Керівництво університету імені Кожедуба і Командування Повітряних сил ЗСУ спочатку не називало прізвищ загиблих, оскільки жодного з виявлених тіл загиблих в авіакатастрофі не вдалося ідентифікувати, для цього знадобиться експертиза ДНК.

 

Віцепрем'єр Олег Уруський стверджує: "Тіла в понівеченому стані, на цей момент ідентифікацію жодного з тіл здійснити не вдалося. Потрібно буде здійснювати експертизу ДНК, що потребуватиме додаткового часу. Це займе від 2 до 3 тижнів часу. Тільки після цього можна буде говорити про поховання наших бійців".

 

Втім, кілька прізвищ загиблих повідомили Львівська і Вінницька облдержадмінстрації. Зокрема, серед загиблих курсантів – 20-річний Віталій Вільховий із Соснівки та 22-річний Ростислав Булій зі Старого Самбора Львівської області.

 

Керівництво Львівської області висловило глибокі співчуття батькам, рідним, близьким.

 

 

Крім того, в авіакатастрофі загинули двоє курсантів із Вінниччини: Максим Хомячук та Роман Корчовський.

 

«Плаче село Новоживотів Оратівського району, де народився Максим. Батько їде з Польщі - із заробіток - за сином, в Харків. Мама - поштарка в селі», - зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов..

 

Загиблий Роман Корчовський - родом із Крижополя.

 

"Це біда. Важко підібрати слова, щоб висловити біль від цієї втрати. Важко знайти потрібні слова, щоб втішити батьків...", - написав Борзов.Курсанти ХНУПС почали викладати в соцмережі фото із загиблими колегами.

 

Після цього заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко виклав відео моменту катастрофи АН-26 у Харківській області та фотографії загиблих військових в яких все життя було попереду....

 

 

"Вічна пам'ять трагічно загиблим захисникам України", - написав Антон Геращенко.

 

Перед тим президент Зеленський наголосив: "Ми втратили молодих хлопців-курсантів і досвідчених військових, у яких попереду було все життя і, впевнений, не одна бойова звитяга. Важко підібрати слова, щоб висловити біль від цієї втрати. Важко знайти потрібні фрази, щоб втішити батьків, дружин і діточок загиблих воїнів".

 

ОНОВЛЕНО: Згодом Харківський національний університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба таки оприлюднив імена 26-ти військових та курсантів, які загинули 25 вересня в катастрофі літака Ан-26 під Чугуєвим.
 

 

Водночас, Харківський національний університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба опублікував банківські реквізит т контакти для тих, хто хоче надати допомогу родинам загиблих в авіакатастрофі військового літака Ан-26.

 

Зокрема, командування Повітряних сил повідомляє: "Телефонують люди з усіх куточків України й висловлюють співчуття сім’ям та родинам загиблих і хочуть підтримати їх у нелегку годину. У ХНУПСі визначили людину, на чию картку можна перерахувати кошти".

За словами заступника міністра МВС Антона Геращенка, останні секунди польоту АН -26 Збройних сил України, зафіксувала відеокамера, встановлена на одній з висотних будівель в місті Чугуєві.

 

"Це відео має допомогти слідчим і експертам встановити - що ж сталося після того, як командир корабля повідомив про відмову лівого двигуна і приготувався до посадки на правому", - вважає заступник міністра.