МВС заявляє про свідків непричетності нацгвардійця Марківа до вбивства журналістів

15:27, 31.08.2020
МВС заявляє про свідків непричетності нацгвардійця Марківа до вбивства журналістів

Суд в Італії засудив нацгвардійця Віталія Марківа до максимальних 24 років ув'язнення.

Міністерство внутрішніх справ України встановило кількох свідків, які готові дати свідчення про непричетність незаконно судження в Італії нацгвардійця Віталія Марківа до вбивства журналістів. Українські правоохоронці готові співпрацювати з італійськими колегами, щоб довести невинуватість Марківа.

 

Як інформує УМ, про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на брифінгу з представниками слідства.

 

"Віталій Марків, наш український солдат не має ніякого відношення до вбивства журналістів Андрія Рокеллі і Андрія Миронова. Наше слідство знайшло кількох важливих свідків, які дають показання, з яких чітко видно невинуватість Марківа", - повідомив він.

 

У свою чергу, слідчий МВС Максим Цицкаридзе заявив, що у справі допитали 70 свідків, щоб довести невинність Віталія Марківа.

 

"Встановлено хронології артилерійського обстрілу, а також проведено допит 70 осіб, 20 осіб з яких знаходилося на місці подій під час обстрілу, проведено 7 слідчих експериментів, а також 5 додаткових оглядів місця події", - повідомив він.

 

Цицкаридзе повідомив, що слідство триває з листопада 2019 року за дорученням Генеральної прокуратури України.

 

Він також нагадав, що російський та італійський журналісти загинули на території окупованого в той час Слов'янська.

 

Цицкаридзе повідомив, що експерти встановили відсутність причинно-наслідкового звязку між діями військових, в тому числі Марківа, і загибеллю журналіста Рокеллі, а також умислу на такі дії, пише Обозреватель.

 

Під час допитів встановлено чітку позицію Марківа на горі Карачун лівіше телевежі. Встановлено, що відстань між Марківим і місцем загибелі Рокеллі та Миронова – 1 км 760 м. У Марківа була виключно стрілецька зброя. Місце загибелі було поза зоною спостереження і Марківим взагалі не проглядалось.

 

Французький журналіст Вілльям Рогулон надав свідчення Нацполіції Франції, що по них стріляли з автоматів, а пізніше з мінометів. Він бачив терористів "ДНР" з автоматами в руках.

 

Місцевий житель, що проходив повз, також підтвердив, що стріляти почали "ДНР" із територї заводу "Зевс".

 

Під час слідчого експерименту перевірено відстань, з якої міг стріляти і Марків, і терористи "ДНР" з території заводу. Підтверджено, що на відео Рогулона чути постріли ближче, ніж перебував Марків.

 

За словами Авакова, Марків був позбавлений права на захист, жодного разу італійські правоохоронці не приїжджали до України.

 

"Рокеллі загинув від мінометних осколків, а у Марківа був лише автомат. Це неможливо..." – зазначив він.

 

Глава МВС розповів хронологію подій: троє іноземних журналстів прийшли знімати бронепотяг, їм це дозволили терористи. Вони поїхали незважаючи на заборону посла Італії в Україні.

 

"Там вони почали фотографувати і по них почали стріляти з боку заводу "Зевс". Там були терористи з автоматами, почався мінометний вогонь. Міномети були у терористів, вони неодноразово показували їх там, стріляючи по ЗСУ", – підкреслив Аваков.

 

Як повідомляла УМ, суд в Італії засудив нацгвардійця Марківа до максимальних 24 років ув'язнення. Його звинувачують в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська, хоча реальних доказів цьому немає, а всі документи, надані захистом Марківа і МВС України, засвідчують невинність нацгвардійця.

 
Верховна рада України ухвалила постанову про заяву у зв'язку з кримінальним переслідуванням Марківа в Італійській Республіці.
 
Раніше адвокат ув’язненого в Італії українця Віталія Марківа закликав українську владу та медіа розгорнути серйозну інформаційну кампанію і поширювати правду про процес як в Україні, так і за кордоном.

 

  •