Справа Стерненка: засідання суду продовжать 15 червня

08:28, 13.06.2020
Справа Стерненка: засідання суду продовжать 15 червня

Після закінчення засідання Стерненко вийшов до кількох сотень людей під судом, які прийшли його підтримати. (Фото з ФБ-стоірнки Сергія Стерненка)

Шевченківський районний суд Києва вирішив відкласти своє засідання щодо обирання запобіжного заходу відомому громадському активісту, екслідеру одеського осередку «Правого сектору» Сергію Стерненку, на понеділок, 15 червня.

 

Як повідомляє «Україна молода», засідання продовжать о 10.00 ранку.

 

Засідання 12 червня тривало близько 8 годин і завершилося пізньої ночі. Суддя заслухав прокурора та кількох свідків. Слідчі заявили, що активіст сам собі поранив руку, щоб уникнути покарання та імітувати самооборону.

 

Свідок захисту - депутатка Соломія Бобровська розповіла, що під час роботи ТСК відзначила політизацію справи Стерненка з приходом на посаду генпрокурора Ірини Венедіктової. За словами депутатки, до її призначення "не стояло питання вручення Стерненку підозри за вбивство".

 

Прокурор зачитав фабулу справи. За версією слідства, Стерненко спершу захищався від нападників, а потім, коли ті почали тікати, наздогнав одного з них і завдав смертельного удару ножем. Стерненко нібито зробив це "будучи обуреним нападом" і "на ґрунті раптово виниклої неприязні".

 

Крім того, слідство вважає, що активіст сам собі поранив руку, щоб уникнути покарання та імітувати самооборону. Також правоохоронці вважають холодною зброєю ніж активіста. Хоча він сам це заперечує.

 

Тоді як Стерненко під час засідання також звернув увагу на можливу невідповідність у словах прокурора та матеріалах справи. Зокрема, слідство стверджує, що активіст постійно тримав ніж у правій руці. А на одному з малюнків у матеріалах справи  зазначене нанесення ударів ножем у лівій руці.

 

Під час засідання захист активіста також заявляв відвід судді і прокурору, однак клопотання не задовольнили.

 

Після закінчення засідання Стерненко вийшов до кількох сотень людей під судом, які прийшли його підтримати і подякував їм. Вони протягом дня також палили фаєри.

 

Як повідомляла «УМ», перед цим під судом стались сутички між групою підтримки  активіста та правоохоронцями. Люди намагались зайти всередину, однак поліція та судова охорона їх не пускала. Тоді почалася штовханина.

 

Зрештою, депутати домовились із поліцією про частковий допуск людей до суду, і сутичку вдалось зупинити. Загалом на підтримку Стерненка зібралось близько 250 осіб.

 

Нагадаємо, у 2018 році на одеського активіста Сергія Стерненка було вчинено три замахи, в ході третього, 24 травня загинув нападник. Поліція розслідує загибель нападника як умисне вбивство. Стерненко стверджує, що захищався використавши ніж.

 

В Україні регулярно проводяться акції на підтримку Стерненка.