Карантин до 11 травня і «масковий режим» ще на 2 роки - Шмигаль

10:33, 22.04.2020
Карантин до 11 травня і «масковий режим» ще на 2 роки - Шмигаль

Водночас Шмигаль додав, що запуск громадського транспорту відбудеться "точно не до 11 травня".

Прем'єр-міністр, посилаючись на дані ВООЗ зазначив, що мінімум наступні два роки доведеться дотримуватися масочного режиму й соціальної дистанції. 

 

Про це інформує УМ з посиланням нв інтерв'ю прем"єр-міністра Дениса Шмигаля РБК-Україна.

 

За словами Шмигаля, українцям доведеться жити в нових умовах. «Ми всі маємо дотримуватись «масочного режиму», дотримуватись певних правил дезінфекції, ми всі маємо дотримуватись соціальної дистанції, певних правил поведінки в транспорті, в громадських місцях, в магазинах, і так далі. Тобто, це ціла низка речей, з якими ми маємо навчитись жити щоденно. Оскільки, наприклад, ми чистимо зуби кожного дня, ми маємо навчитись жити з цим. За розрахунками Всесвітньої організації охорони здоров'я, щонайменше, наступних два роки», – зазначив Денис Шмигаль.

 

Прем'єр наголосив на необхідності запровадження карантинних заходів трьох рівнів: «жовтий, помаранчевий, червоний». «Жовтий це коли ситуація помірна і ми можемо відпускати основні галузі і працювати в дуже м'яких умовах карантину. Помаранчевий – це якщо кількість хворих починає зростати, і, припустимо, в окремому регіоні вже є один або два летальних випадки. Тоді ми цей регіон локалізуємо і закриваємо. Червоний – це lockdown, коли регіон чи країна фактично закриваються повністю, як зараз», – пояснив він.

 

 

При цьому Денис Шмигаль, посилаючись на розрахунки Національної академії наук, наголосив, що в Україні очікується ще два піки коронавірусу - орієнтовно в кінці квітня та між 3 і 8 травня. 

 

"Ми не знаємо, наскільки вони (піки захворюваності - ред.) будуть потужними. Але це ті прогнози, які НАН робить розрахунковим методом, при інших незмінних умовах. Тобто при таких умовах, які маємо зараз. Тому на засіданні Кабміну, ґрунтуючись на цих розрахунках, ми продовжимо карантин, як мінімум до 11 травня. Водночас ми плануємо вже пом'якшити деякі заходи. Наприклад, плануємо пом'якшити умови обов'язкової обсервації. Можливо, будуть ще дві-три сфери, в яких ми розглянемо пом'якшення карантинних заходів", - сказав голова уряду.

 

При цьому Шмигаль додав, що 11 травня розглядається як "бажаний кордон", після якого будуть надходити позитивні дані й це дозволить вже з 12 травня почати пом'якшення обмежень. 

 

ЧИТАЙЕ ТАКОЖ:  карантин можуть послабити і відкрити парки і музеї.

 

"Сьогодні ще ніхто в світі прогнозувати і передбачати дані щодо коронавірусу не навчився, всі можуть тільки здогадуватися. Ми хочемо, щоб з 12 травня у нас відбулися певні пом'якшення, і ми вже почали думати про розвиток економіки. Тому ми зараз прораховуємо моделі, де ж знаходиться цей баланс між жорстким карантином і роботою економічних секторів. Особливо критично важливі сектори малого та середнього бізнесу, у яких дуже велика кількість робочих місць", - додав він.

 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що в рамках плану виходу з карантину розробляється поетапний запуск громадського транспорту. Спершу, за словами Шмигаля, відбудеться полегшення обмежень функціонування міського транспорту, але за певних умов і соціальної дистанції. Наступним етапом буде запуск міжміського, а потім – міжобласного сполучення. 

 

"Напевно, в самому кінці розглядатимемо відновлення авіаперевезень або глобальних залізничних перевезень. Очевидно, етапність відновлення пасажирських перевезень нам зрозуміла. Але від якого дня ми почнемо це робити, я зараз не можу сказати", – зазначив очільник уряду.

 

Водночас Шмигаль додав, що запуск громадського транспорту відбудеться "точно не до 11 травня". 

 

Щодо кордонів, то Україна відкриє свої в залежності від того, коли інші європейські країни відкриють свої. Якщо при цьому всередині країни буде спокійна ситуація.

 

"Ми можемо спостерігати за європейськими країнами, за нашими сусідами – Польщею, Угорщиною, Румунією, як вони будуть себе вести щодо кордонів. Ми також бачимо яскраві приклади Німеччини, Іспанії, Італії. І в залежності від того, як будуть відкриватися їх кордони, можна додавати 30 днів і приблизно розуміти, що, ймовірно, такі ж дзеркальні заходи будуть і в Україні", -  заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

Він акцентував увагу на тому, що зараз всі кордони сусідніх країн закриті. Тому відкривати свої кордони Україні немає сенсу. "Ми дуже уважно дивимося на наших сусідів. Треба сказати, що сьогодні закритий не тільки кордон, але закриті всі кордони наших сусідів. І навіть, якби ми відкрили кордон, ніхто не зможе ні заїхати, ні виїхати, тому що все навкруги закрито. Сьогодні закрита і Європа, і Сполучені Штати, а вони увійшли в цей карантинний пік набагато раніше за нас. Наприклад, Італія була попереду нас на місяць", - сказав прем'єр-міністр.

 

Як повідомляла УМ, Мінекономіки готує «спеціальний порядок, щоб ринки знову запрацювали, але вже в межах чинного законодавства.

 

МОЗ знову, з 14 квітня,  закрило продовольчі ринки по всій країні. Відповідний документ з'явився на сайті відомства. Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко пояснив, що деякі власники торгових точок порушували правила безпеки під час карантину та зловживали можливістю працювати.

 

Через це в селі Великі Копані в Олешківському районі Херсонської області виник колапс зі збутом великої кількості городини, яку тонами викидали на смітник.