Харків знову повернув на мапу проспект Жукова

14:11, 26.02.2020
Харків знову повернув на мапу проспект Жукова

Харківська міськрада знову проголосувала за перейменування проспекту Петра Григоренка та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова.

 

Про це пише сайт Харківської міської ради.

 

На черговій сесії міськради "за" проголосували 52 депутати.

 

За словами секретаря міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексія Хорошковатого, кілька ветеранських організацій звернулися до міськради з ініціативою про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Георгія Жукова.

 

Міська влада зазначає, що протягом місяця проводила громадське обговорення. Хорошоватий заявив, що за результатами поданих пропозицій, на підтримку перейменування проспекту виступили 11 тисяч 193 осіб, що складає 86% від загальної кількості голосів.

 

На його думку, рішення про повернення проспекту імені Жукова буде слушним з точки зору святкування 75 років закінчення Другої світової війни і 75-тої річниці підписання капітуляції Німеччини.

 

Перед голосуванням Харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що у законі про декомунізацію "дійсно є різночитання, які використовуються певними силами для розхитування ситуації навколо перейменування проспекту". Але міська влада все одно має намір скористатися своїм правом давати назви об'єктам топоніміки міста.

 

"Ми вибрали послідовний план дій: у рамках своїх повноважень і в законодавчому полі, якщо потрібно - у суді, будемо продовжувати відстоювати право харків'ян на історичну пам'ять", - сказав Кернес.

 

Раніше, як повідомляла Українська правда,  на сайті Харківської міськради зібрала необхідну кількість голосів електронна петиція про повернення в назву проспекту і станції метро імені маршала Жукова.

 

Як відомо, 10 травня Геннадій Кернес подякував містянам за підтримку петицій про скасування перейменування проспекту імені Жукова на Петра Григоренка, а також знесення намету волонтерів у центрі Харкова.
 
 
Нагадаємо, спроба мера Харкова Геннадія Кернеса знести волонтерський намет на майдані Свободи і повернути проспекту Григоренка ім’я "генерала-м’ясника" Жукова супроводилася гучною акцією протесту.
 
 
 Активісти Харкова вийшли на вулицю проти знесення волонтерського намету.
 
 
У свою чергу Володимир В’ятрович пригрозив Кернесу судом за проспект Жукова.

 

  •