Лейтенантка Валерія Сікал звинуватила у сексуальних домаганнях свого командира Віктора Іваніва

12:43, 18.01.2019
Лейтенантка Валерія Сікал звинуватила у сексуальних домаганнях свого командира Віктора Іваніва

Вікторя Сікал поскаржилася на сексуальні домагання від старшого офіцера (фото із соцмереж)

Вікторія Сікал, військовослужбовиця у званні лейтенанта, звинуватила свого командира, полковника Віктора Іваніва із військової частини А1358 Віктора Іваніва в сексуальних домаганнях.

Як повідомляє портал "20 хвилин" жінка наважилася заявити про домагяння лише через рік.

"Тільки я прийшла в частину, старші жінки радили менше потрапляти командирові на очі, бо він любить молоденьких дівчат", – так розповідає Вікторія Сікал про свою службу.

За її словами, Віктор Іванів спочатку часто викликав її до себе та змушував до статтевих зносин, торкався, говорив неприємні речі, обіцяв за поступливість легку службу.

Валерія Сікал відмовляла у статевих зносинах командиру, тому він почав принижувати її перед іншими військовслужбовцями.

При цьому стверджується, що особлива прискіпливість командира до підлеглої зафіксована у документах, які ведуться у військовій частині.

Військова каже, одного разу під час нічного чергування командир зайшов в кімнату відпочинку зі своїм першим замом зі словами: "Давай, роздягайся, лягай, будеш богатирів обслуговувати"

Згодом Віктор Іванів нібито викликав Валерію Сікал до своєї автівки та відвіз у готель для прикомандированих військовослужбовців, де вкотре намагався схилити до статевих зносин.

Офіцерка намагалася подати скаргу на командира до правоохоронців на Хмельниччині, але її лише висміяли. Заяву, хоч і не відразу, прийняли у Головному управлінні Національної поліції Вінницької області.

У її заяві про домагання значиться, що командир "використовував службове становище, наказами і діями принижував честь і гідність її, як офіцера Збройних Сил України".

Валерія Сікал наразі перебуває не у військовій частині, через що проти неї відкрито службове розслідування.


Водночас, як повідомляє видання InfoResist, полковник Віктор Іванів фігурує і в інших скандалах щодо приниження військових, цього разу чоловіків.

За словами Віктора Міщука, який із 2013 по 2018 роки був заступником командира В/Ч А1358 по морально психологічному забезпеченню, військовий змушував промивати кишківник солдатів, яких підозрював у вживанні алкоголю. Принизливі процедури при цьому знімалися на відео, а солдатів шантажували їх оприлюдненням.

"Всіх військовослужбовців, яких він підозрював у вживанні спиртних напоїв він відправляв в санітарну частину і наказом начальника медичної служби робили їм клізми. Крім того, не тільки ті хто був під підозрою, але і друзям цієї людини робили клізми. Просто так, для профілактики. Він змушував інших військовослужбовців знімати на відео це.Частиною гуляє багато цього відео, а потім шантажував військових, щоб вони служили. Він шантажував. Я свідком не був, але солдати скаржилися", – розповів Віктор Міщук, який за службовими повноваженнями мав би проводити виховні бесіди та контролювати, у тому числі, щоб із військовослужбовці не знущалися командири чи інші армійці.

Але офіційно скарг не надходило, тому і розслідувати такі факти ніхто не збирався, доки відео із промиванням кишківника солдату не потрапило в мережу.

Однак розслідування "зависло в повітрі", результатів у нього не було.

Полковник Віктор Іванів заперечує, що знущався із підлеглих.

Нагадаємо, в Україні вступив у дію закон, який посилює відповідальність за сексуальні домагання