Естонія планує визнати терористичною організацією Московський патріархат

10:53, 12.04.2024
Естонія планує визнати терористичною організацією Московський патріархат

Головний храм московських попів у центрі Талліна. (et.orthodox.ee)

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс пропонує парламенту визнати Московський патріархат терористичною організацією.

 

Після цього діяльність московського попівства у країні буде заборонена.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Postimees.

 

"З урахуванням наявного контексту, у мене як у міністра внутрішніх справ немає іншого вибору, крім як запропонувати Рійгікогу оголосити Московський патріархат організацією, яка підтримує тероризм у своїй діяльності", - зазначив пан Ляенеметс.

 

За його словами, сьогодні Московський патріархат підпорядковується путіну, "який, по суті, керує терористичною діяльністю у світі".

 

Зауважимо, що представник Естонської православної церкви Московського патріархату (ЕПЦ МП) ще 9 квітня заявив, що вони не перебувають у прямому підпорядкуванні московського патріарха і не можуть відповідати за висловлювання, що звучать у Москві, на підтримку війни росії проти України.

 

Як пише видання, у такий спосіб місцева церква, по суті, відкинула вимогу Ляенеметса вийти з підпорядкування російського патріарха Кирила.

 

Тоді як Ляенеметс обіцяє що запланована заборона не вплине на парафіян та не означатиме, що храми буде закрито, але зв’язки з Москвою будуть розірвані.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Естонія відмовилася подовжувати посвідку на проживання голові місцевої православної церкви московського патріархату митрополиту Євгенію (Валерію Решетнікову). Тож цей московський піп змушений був забратися геть з країни.