Вступ України в ЄС: Єврокомісія представить переговорну рамку до 12 березня

14:16, 04.03.2024
Вступ України в ЄС: Єврокомісія представить переговорну рамку до 12 березня

Єврокомісія представить переговорну рамку з Україною щодо вступу в ЄС цього місяця. (Фото з відкритих джерел)

Європейська комісія має не пізніше 12 березня представити переговорну рамку та оцінити прогрес у реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу.

 

Як інформує УМ, про це заявила віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

 

«Ми очікуємо, що не пізніше 12 березня Єврокомісія представить переговорну рамку та оцінить прогрес в реформах, щоб вже 19 березня країни ЄС могли ухвалити рішення [щодо початку переговорів про вступ України до ЄС]», — сказала Ольга Стефанішина. Вона сподівається, що затягувань із цим не буде.

 

Це станеться лише після того, як Україна виконає всі вимоги та повністю впровадить всі європейські стандарти.

 

В історії розширення ЄС є різні приклади. Фінляндія подала заявку в 1992 році, а вже в 1995-му стала членом Євросоюзу. Польща подала заявку в 1994-му та ввійшла до ЄС через 10 років. Остання країна, яка приєдналася до Євросоюзу, — Хорватія. Вона подала заявку у 2003 році й у 2013-му стала новим членом ЄС.

 

Також є країни, які досі лишаються кандидатами на вступ. Це чотири балканські країни: Албанія, Північна Македонія, Чорногорія та Сербія. Такий самий статус має Туреччина. Але в усіх цих країнах процес гальмується. Туреччина взагалі не відповідає вимогам ЄС і не виявляє бажання туди вступати. У Сербії більшість населення не хоче до Євросоюзу, а сама країна має тісні звʼязки з росією. Албанія ще навіть не розпочала переговори про вступ, у Чорногорії зі зміною уряду змінюється й зовнішньополітична орієнтація — то на ЄС, то на Сербію.

 

 Найбільше для вступу в Євросоюз робить Північна Македонія, але її прогрес блокують сусіди. Спочатку Греція вимагала змінити назву — і македонці це зробили, тепер Болгарія вимагає від Північної Македонії визнати, що її народ і мова мають болгарське коріння та походять саме з Болгарії.

 

Найважливіше — після отримання статусу кандидата все повністю залежатиме від української влади. Вона отримає чіткий перелік реформ, які треба втілити, а суспільство матиме можливість контролювати цей процес. До того ж статус кандидата означатиме доступ до фінансових фондів Євросоюзу — фактично сам ЄС даватиме гроші на проведення реформ. Точно можна сказати одне: що швидше Україна реформуватиметься, то скоріше вона зможе стати членом ЄС.

 

Як повідомляла УМ, вступ України до ЄС ґрунтуватиметься на заслугах.