Європарламент закликає збільшити і прискорити військову підтримку України

16:50, 29.02.2024
Європарламент закликає збільшити і прискорити військову підтримку України

Європарламент закликав Україну ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду. (europarl.europa.eu)

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав країни-члени Європейського Союзу збільшити і прискорити військову підтримку Україні.

 

Зокрема, євродепутати пропонують виділяти на зброю для України 0,25% від свого ВВП щорічно.

 

Як інформує Україна молода, за відповідну резолюцію депутати проголосували в четвер у Страсбурзі в рамках пленарного засідання, йдеться на сайті Європарламенту.

 

"За" проголосував 451 депутат, "проти" - 46 і 49 утрималися. Загалом у голосуванні взяли участь 546 депутатів.

 

У резолюції йдеться про те, що Європарламент «підтверджує свою підтримку послідовного надання військової допомоги Україні доти, доки це необхідно, і в будь-якій формі, необхідній для перемоги України».

 

А також:

 

визнає зусилля, докладені державами-членами з надання та високим представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки з координації військової підтримки України станом на сьогодні;

 

повторює свій заклик до держав-членів значно збільшити та прискорити свою військову підтримку, зокрема, надання зброї та боєприпасів у відповідь на чітко визначені потреби, з метою не лише дозволити Україні захистити себе від атак Росії, а й дати можливість відновити повний контроль над усією своєю міжнародно визнаною територією;

 

наголошує, що недостатні та із затримками постачання зброї та боєприпасів ризикують підірвати вжиті досі зусилля; висловлює занепокоєння тим, що цільового показника в 1 млн боєприпасів не буде досягнуто, як обіцяно;

 

закликає держави-члени та Європейську службу зовнішніх дій представити парламенту інформацію щодо минулих постачань військової допомоги Україні, включно з аудитом, проведеним Службою, та обсягом допомоги, яку держави-члени готові виділити протягом 2024 року.

 

У ЄП також висловили думку, що не має бути "добровільних обмежень" на військову допомогу Україні та відзначили величезну різницю у військовій підтримці, що надається державами-членами ЄС, у відсотках від їхнього ВВП.

 

«Європарламент закликає до необхідних інвестицій у європейську оборонно-промислову базу, щоб суттєво збільшити виробництво, для задоволення потреб України та поповнення виснажених запасів держав-членів ЄС; наголошує, що Україна особливо потребує сучасних систем ППО, ракет великої дальності, таких як TAURUS, Storm Shadow/SCALP та інших, сучасних бойових літаків, різних типів артилерії та боєприпасів, зокрема, 155 мм, дронів і озброєння, щоб їм протистояти», - деталізується в резолюції.

 

Крім того, ЄП висловився на підтримку пропозиції про те, щоб усі держави-члени ЄС і союзники з НАТО підтримували Україну у військовому відношенні на щонайменше 0,25% свого ВВП щорічно.

 

Ці фінанси мають використовуватися, зокрема, для закупівлі наявних боєприпасів на світовому ринку для задоволення потреб України.

 

Також Європарламент закликає уряди держав-членів негайно вступити в діалог з оборонними компаніями, щоб гарантувати, що виробництво і постачання, зокрема, боєприпасів, снарядів і ракет, для України мають пріоритет над замовленнями з інших третіх країн.

 

Європарламент привітав укладення угод про безпеку між Україною та Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією та Італією відповідно до спільної декларації G7 про підтримку України і закликає інших партнерів-однодумців наслідувати цей приклад.

 

ЄП також закликав Україну ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду і поправки до нього та офіційно стати членом МКС, щоб "підтримати міжнародні зусилля зі встановлення відповідальності за серйозні міжнародні злочини".

 

При цьому, європарламентарі засудив намір Росії провести 15-17 березня на тимчасово окупованих територіях України президентські вибори і наголошють, що не визнають результати цих незаконних виборів.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Європарламент проголосував за програму допомоги для України на 50 млрд євро.

 

Натомість президент України Зеленський закликав партнерів не допускати затримок у постачанні зброї Україні під час свого виступу у столиці Албанії – Тирані.