Справедлива мобілізація: Зеленський пропонує е-повістки, а не папірці на вулицях

13:32, 29.01.2024
Справедлива мобілізація: Зеленський пропонує е-повістки, а не папірці на вулицях

Військові разом з Міноборони мають підготувати комплексний та справедливий законопроєкт про мобілізацію. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський очікує від військових справедливого законопроєкту про мобілізацію та виступає проти «силової» форми залучення перехожих до ЗСУ, коли повістки вручають на вулицях.

 

За його словами, процес залучення чоловіків до війська можна цифровізувати.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, передає Офіс президента в понеділок.

 

Він підкреслив, що в питанні мобілізації є важливий момент демобілізації. Адже багато хто з військових відвоював багато днів.

 

«Багато хто відвоював 700 днів на полі бою, я вдячний їм, але подяки від суспільства мало. Потрібно давати ротації, широкі відпустки, грошима все не закрити. Зарплата висока, але потрібна справедливість.

 

Я чекаю від військових закону про справедливу мобілізацію... Ось і все. Їхнє завдання сьогодні це зробити», - заявив Верховний Головнокомандувач.

 

На його думку, законопроєкт про мобілізацію має бути "комплексним та справедливим", який військові підготують разом з Міноборони.

 

Журналістка сказала Зеленському, що в інтернеті є багато відео, де можна побачити, як чоловіків із застосуванням сили просто на вулиці забирають військові з ТЦК та СП і поцікавилася його думкою з приводу цього безміру.

 

«Дуже неправильно коли представники військкоматів ходили по вулицях і шукали хлопців, які не приходили до військкоматів тощо. Є такі випадки? Так, є. Чи це правильно? Абсолютно ні, вони не повинні цього робити! Тому я і попросив наших військових, коли вони готуватимуть цей законопроєкт, їх і депутатів, я попросив, щоб не було шансів ходити по вулицях.

 

Є сьогодні можливості застосування діджитал формату тощо. Ми живемо в час цифровізації і ми дуже цифровізована країна – немає проблем вирішити це питання сучасно», - сказав президент.

 

Водночас, з приводу захисту прав і свобод громадян він наголосив, що в Україні введено військовий стан і тому складно говорити про захист свобод.

 

Зеленський також сказав, що "у нас 880 тисяч (бійців), у нас мільйонна армія", а ще 30 мільйонів громадян чи й більше працюють, а 6,5 чи 7,5 мільйонів українців виїхали.

 

На думку президента, усі, хто в Україні, захищають Європу і світ на своїх робочих місцях.

 

Нагадаємо, також Зеленський бажає, щоб гроші, які різні країни надають як соцдопомогу українським біженцям, надавалися Україні, і щоб вже сама Україна їх розподіляла між цими людьми.

 

Як повідомляла «УМ», омбудсмен Дмитро Лубінець називав три положення першого законопроєкту про мобілізацію, які порушують Конституцію, міжнародні зобов'язання України та права людей: вони стосувалися додаткових повноважень ТЦК перевіряти документи та обмежувати громадян у користуванні майном, а також придатності до служби людей з інвалідністю 3 групи.