«Слугам» у Раді рекомендують не коментувати законопроєкт військових про мобілізацію

11:06, 26.12.2023
«Слугам» у Раді рекомендують не коментувати законопроєкт військових про мобілізацію

Політичне керівництво хоче перенаправити негатив закону про мобілізацію на військових. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Нардепам від монобільшості (фракції «Слуга народу») наполегливо не рекомендується коментувати законодавчі зміни щодо мобілізації, які розроблені військовим керівництвом з Міноборони та Генштабу ЗСУ і які внесені урядом на розгляд Ради в ніч на вівторок, 26 грудня.

 

Як інформує Україна молода, про отримані рекомендації від керівництва фракції повідомили окремі нардепи на правах анонімності виданню «УП».

 

Зокрема, у монобільшості наголосили депутатам на необхідності дотримуватись однієї з президентом лінії з огляду на "чутливість питання", тому "мобілізацію з суспільством мають комунікувати військові, від яких цей запит виходить".

 

У фракції «слуг» підкреслили, що тут необхідно проявити дисципліну і утримуватись від коментарів доти, поки військове керівництво не почне коментувати положення законопроєкту і не пояснить суспільству, чому саме такі норми пропонуються і чим вони вмотивовані.

 

"Фракції слід утриматися від коментарів з цього приводу в ЗМІ, на міжнародному рівні, в соцмережах, в особистих комунікаціях. Всі питання, якщо вони будуть, мають бути переадресовані військовому командуванню", - наголосили у "Слузі народу".

 

Зазначимо, що в ніч з 25 на 26 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради проєкт закону № 10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

 

У тексті законопроєкту про удосконалення мобілізації і військового обліку пропонується змінити призовний вік із 27 до 25 років, а право на відстрочку від призову залишити особам з інвалідністю І чи ІІ групи. Згідно з документом, право на відстрочку від призову не матимть державні службовці, працівники Бюро економічної безпеки України, Державної виконавчої служби України та прокуратури.

 

У документі уточнюються обов'язки громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації та пропонується, що повістка про виклик до ТЦК та СП може бути надіслана громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту.

 

Також запроваджується для громадян України базова загальновійськова підготовка до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах; встановлюються обмеження прав громадян України, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби; залучаються до заходів рекрутингу на військову службу центри надання адміністративних послуг, центри зайнятості та центри рекрутингу.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що у суспільстві шаленими темпами поширюються фейки про мобілізацію та мобільні блокпости по всій країні.

 

На його думку, це пов’язано із тим, що військове командування та Кабмін затягнуло із внесенням законопроєкту про мобілізацію до Верховної Ради.

 

Нагадаємо, раніше окремі норми законопроєкту про мобілізацію оприлюднила «слуга» Мар’яна Безугла.