Байден затвердив рекордний оборонний бюджет: Україні виділять $300 млн

08:39, 23.12.2023
Байден затвердив рекордний оборонний бюджет: Україні виділять $300 млн

Армія США отримала рекордний оборонний бюджет до Різдва. (facebook.com/DeptofDefense)

Президент США Джо Байден підписав рекордний оборонний бюджет країни - Акт про асигнування на національну оборону.

 

Документ передбачає виділення 886 мільярдів на оборонні потреби у 2024-му фіскальному році.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Білий дім у ніч на суботу за київським часом.

 

Стосовно України цей законопроєкт продовжує дію Ініціативи з надання безпекової допомоги Україні, санкціонуючи в її межах виділення 300 мільйонів доларів на 2024 і 2025 фінансовий роки (тобто до вересня 2025-го).

 

Американський лідер привітав ухвалення закону Конгресом і заявив, що цей бюджет надає "критично важливі повноваження, яких ми потребуємо для створення армії, необхідної для стримування майбутніх конфліктів, одночасно підтримуючи військовослужбовців, їхніх подружжя та сім’ї, які щодня виконують цю місію".

 

 

Джо Байден також висловив кілька застережень до положень Акту, які, на його думку, обмежують здатність президента США представляти країну на міжнародній арені та можуть призвести до розкриття конфіденційної інформації.

 

Зауважимо, що Конгрес остаточно погодив Акт ще 14 грудня. Його фінальна версія не містить низки скандальних поправок, ухвалених республіканцями в Палаті представників.

 

Серед іншого, фінальна версія документа не обмежує політику Пентагону стосовно абортів і заборони фінансувати лікування працівників і військових, які стосуються гендерної дисфорії.

 

Водночас там залишилось положення про продовження суперечливої програми стеження за іноземцями з боку Федерального бюро розслідувань до початку 2025 року.

 

Нагадаємо, що 300 млн доларів для підтримки України, закладені в оборонний бюджет США, – окремі від проєкту про додаткове фінансування на 111 мільярдів доларів, який застряг у Конгресі.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент США Джо Байден підписав указ про посилення санкцій щодо фінансових установ (банків), які допомагають росії.