У Страсбурзі відбулися усні слухання у справі «Україна проти росії» щодо Криму

22:44, 13.12.2023
У Страсбурзі відбулися усні слухання у справі «Україна проти росії» щодо Криму

Маргарита Сокоренко виступає перед суддями ЄСПЛ у Страсбурзі. (facebook.com/margarita.sokorenko)

Усні слухання у справі щодо ситуації в Криму за позовом України проти рф пройшли в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі в середу, 13 грудня.

 

Йдеться про перші судові слухання двох справ № 20958/14 та №38334/18 під умовною назвою «Україна проти росії».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила уповноважена Міністерства юстиції України у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко у Facebook.

 

Українська сторона зазначила суддям ЄСПЛ, що з початку російської окупації Криму у 2014 році ситуація з дотриманням прав людини на території півострова регулярно погіршується рік у рік.

 

«Постраждалі від дій окупаційної "влади" не можуть захисти свої порушені права та отримати компенсацію внаслідок незаконних та варварських дій російських окупантів», - розповіла пані Сокоренко.

 

Вона наголосила, що Московія відмовляється співпрацювати з будь-якою стороною, в тому числі і з ЄСПЛ, за фактами порушення прав людини на захоплених територіях України, що ще більше погіршує ситуацію.

 

«Беручи до уваги потужну доказову базу, яку ми надали за останні 9 років, включаючи аргументи під час цих усних слухань, просимо ЄСПЛ визнати росію відповідальною за порушення прав людини, гарантованих Конвенцією, які розглядаються в міждержавній справі», - заявила уповноважена Мін'юсту.

 

 

Зауважимо, що рішення про прийнятність міждержавної справи "Україна проти росії" було оголошено ЄСПЛ 14 січня 2021 року. Тоді вперше на міжнародному рівні міжнародним судовим органом було визнано юридичний факт окупації рф українських Автономної Республіки Крим та Севастополя.

 

Саме тоді, як зазначає уповноважена Мін'юсту України у справах ЄСПЛ, сталося доєднання до "кримського" кейсу ще однієї міждержавної справи за заявою № 38334/18 щодо політичних в'язнів.

 

 

Наразі очікуються рішення Євросуду у справі про порушення прав людини на кримському півострові вже по суті.

 

У цій міждержавній справі позицію уряду України, окрім Маргарити Сокоренко, представляє заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. Їм допомагають британський юридичний радник - Бен Емерсон, а також "міждержавна" частина Секретаріату Уповноваженого у справах ЄСПЛ – Андрій Лукша та Олексій Якубенко.

 

Нагадаємо, що у червні 2022 року ЄСПЛ ухвалив новий позов України проти росії про масові злочини, скоєні після широкомасштабного вторгнення.

 

Як повідомляла "УМ", у січні 2023 року Євросуд визначив, що рф окупувала частину Донбасу 11 травня 2014 року. Також суд оголосив своє рішення про прийнятність міждержавної справи "Україна та Нідерланди проти росії".

 

Пізніше ЄСПЛ об'єднав дві справи України проти росії, щоб прискорити їх розгляд.

Влітку ЄСПЛ відмовив росії у задоволенні позовних вимог проти України у повному обсязі.