Встати з колін через соняшник: Киргизстан змінює дизайн прапора

17:14, 29.11.2023
Встати з колін через соняшник: Киргизстан змінює дизайн прапора

Киргизстан вирішив відмовитися від символіки раболіпства на державному прапорі

Киргизстан перебуває у процесі зміни дизайну свого національного прапора після того, як парламент країни проголосував за цю ініціативу. Зазначено, що центральний елемент поточного дизайну асоціюється із соняшником, який в місцевій культурі вважається символом безхребетності та раболіпства. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

Президент Садир Жапаров також висловив свою підтримку цьому рішенню. Це рішення є кроком до визнання і врахування національних цінностей та культурних особливостей, сприяючи формуванню нового образу держави. 

 

Прапор Киргизстану затвердили у 1992 році після здобуття державою незалежності від Радянського Союзу. На ньому зображено жовте сонце з 40 променями на червоному тлі. Воно водночас символізує вершину традиційного киргизького намету-юрти.

 

Однак хвилясті промені привернули увагу деяких депутатів у вересні. Високопосадовці помітили, що вони більше схожі на пелюстки соняшника. Ця рослина має особливе значення в киргизькій культурі — вона символізує зрадливу та рабську людину.

 

Такі ідеї можуть розглядатися як особливо шкідливі в країні, чия відносно невелика економіка значною мірою залежить від її більших партнерів. Понад мільйон киргизів із менш ніж семимільйонного населення працюють за кордоном.

 

«У нашому суспільстві поширена думка, що наш прапор схожий на соняшник, і це одна з причин, чому країна не може встати з колін», — сказав президент Жапаров минулого місяця, коментуючи ініціативу.

 

Закон, ухвалений парламентом Киргизстану, змінює дизайн прапора, щоб зробити сонячні промені прямими. Очікується, що саме так і виглядатиме майбутній національний стяг.

 

Як повідомляла УМ, Президент Азербайджану Ільхам Алієв офіційно підняв державний прапор своєї країни у містах, які десятиліттями були під контролем так званої "Нагірно-Карабаської Республіки (Арцах)", яка перестане існувати з наступного року.