Кримський міст приречений: голова СБУ Малюк обіцяє окупантам багато сюрпризів

07:33, 25.11.2023
Кримський міст приречений: голова СБУ Малюк обіцяє окупантам багато сюрпризів

Технологією виготовлення SeaBaby часто цікавляться західні партнери. (Скріншот відео)

Голова СБУ Василь Малюк вперше розповів, як фахівці спецлужби та ВМС співпрацювали та підривали Кримський міст.

 

За його словами, у роботі морських дронів «Sea Baby» використали спецзв’язок, щоб не покладатися тільки на Starlink та примхи Ілона Маска.

 

Як інформує Україна молода, про це Малюк та інші фахівці розповіли у документальному фільмі «СБУ. Спецоперації перемоги». Зокрема, п’ятисерійний цикл  відкриє серія «Кримський міст на біс».

 

«Ми зруйнували міф про непереможність рашки. Це країна-фейк. Міст приречений. Далі буде багато сюрпризів і не лише щодо Кримського мосту», — зазначив голова СБУ.

 

І нагадав, що росіяни розповідали усьому світу, що їхній міст, на охорону якого витратити 1 млрд $, є найзахищенішою спорудою у світі. Але морські дрони СБУ довели протилежне.

 

Успішні атаки СБУ на Кримський міст перерізали цю логістичну артерію росіян. Зараз окупанти змушені доставляти зброю для своїх військ поромами.

 

«Ми фактично перевернули філософію військово-морських операцій», — наголосив пан Малюк. І додав, що створений СБУ "Sea Baby" — не просто військово-морський дрон, а багатоцільова платформа, яку сьогодні дуже активно використовують для захисту України.

 

Цікаво, що СБУ під час планування підриву Кримського мосту орієнтувалась, в тому числі на інформацію, якою росіяни діляться в соцмережах.

 

За словами, контррозвідника "Єнота", одним із джерел такої інформації стало відео запису росіянки, яка відпочивала в районі Кримського мосту на яхті і зняла внутрішні конструкції арки мосту. Ця інформація дала розуміння, в якій точці треба атакувати міст, щоб нанести максимальне пошкодження.

 

Тому контррозвідник "Хром" іронізує: "Кожен росіянин зі смартфоном – це наш ліпший друг, товариш та клієнт. Ми маємо змогу спостерігати за багатьма об’єктами всередині самої росії, на окупованих територіях. Хай більше знімають, фотографують і викладають".

 

До речі, в СБУ розповіли, що для роботи морських дронів "SeaBaby" використали спеціальний зв’язок, щоб не покладатися тільки на супутниковий зв’язок Starlink. А для розробки дронів підключили волонтерів, які допомогли зробити зв’язок на безпілотних апаратах.

 

Дронами при атаці на міст управляла команда з Києва – за понад 900 кілометрів. Технологією виготовлення "SeaBaby" також часто цікавляться західні партнери.

 

"Вони нам кажуть, що вони в нас вчаться, при чому це топові наші партнери західного світу. Це працює наша команда і це саме креативний підхід Служби безпеки і всіх небайдужих, хто до цього доєднався. Ми використовуємо виключно наші сили і засоби, і ми створили цей продукт", - каже голова СБУ Малюк.

 

Як повідомляла "УМ", лише у липні 2023 року СБУ вперше офіційно визнала, що внаслідок саме її спецоперації відбулося руйнування Кримського мосту.

 

 

Зауважимо, що Служба безпеки України розповідає раніше невідомі деталі своїх резонансних спецоперацій, які змінюють хід війни, у циклі документальних фільмів «СБУ. Спецоперації перемоги». Кожна із п’яти серій, яка вийде в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», буде присвячена окремому епізоду битви за нашу Батьківщину.

 

Відкрила цикл серія «Кримський міст на біс».

 

Наступна серія циклу — «Бахмут. Дорога життя». У серії «Універсальні агенти. Деокупація» йтиметься про звільнення Київщини від російських загарбників.

 

Ще один фільм під назвою «Лігво ворога. Ліквідація» розповість, як в перший місяць повномасштабної війни спецпризначенці СБУ допомогли виявити і знищити тиловий пункт управління ворога на Поліссі.

 

Окремий фільм буде присвячений медичному бойовому крилу Центру спецоперацій «А» СБУ «Бойові медики. Смерть зачекає» — саме таку назву має серія про хірургів спецпідрозділу Служби безпеки, які повертають поранених воїнів до життя поблизу лінії фронту.