Зеленський привітав Дуду з Днем незалежності Польщі

18:49, 11.11.2023
Зеленський привітав Дуду з Днем незалежності Польщі

У своєму привітанні з нагоди незалежності Польщі Зеленський наголосив, що разом ми вдвічі сильніші (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський у режимі відеозвязку привітав польського лідера Анджея Дуду з нагоди Дня незалежності, наголосивши, що обидві країни разом стають щонайменше вдвічі сильнішими. 

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомляє пресслужба президента.

 

Зеленський побажав від імені українського народу, щоб незалежність Польщі була завжди непорушною і міцною.

 

“Наші народи – разом з усією Європою – пройшли великий шлях, і завжди, коли ми були по один бік, ми змінювали історію на краще. Дивовижні речі можливі, якщо українці й поляки об’єднані спільною метою. Як у битвах під Оршею й Замостям, так і зараз, у битві, що триває заради свободи України, а отже, Польщі. Ми виграємо цю битву, бо цінуємо одне одного", – заявив президент.

 

Зеленський відзначив важливість міцних відносин України та Польщі як однієї з основ єдності Європи і наголосив, що українці завжди будуть вдячними Польщі за підтримку, надану під час повномасштабного вторгнення РФ.

 

"Єдність Європи – наш спільний інтерес – може бути потужною лише тоді, коли одна з її основ – це союзництво між українською та польською волею, коли ми разом, коли ми разом і у Євросоюзі, і в НАТО, і в усі визначальні моменти нашої спільної історії”, – зазначив він.

 

Зі свого боку Анджей Дуда наголосив, що його країна продовжить підтримувати Україну в боротьбі з російською агресією та на шляху до членства в НАТО і Європейському Союзі.

 

Президент Польщі привітав Зеленського з рішенням Європейської комісії щодо початку переговорів про вступ України до ЄС.

 

"Вітаю вас із цим поступом і з тим, що попри складну військову ситуацію ви реалізуєте чергові вимоги на шляху до Європейського Союзу. Ми не лише вболіваємо за вас, а й будемо вас підтримувати, будемо підтримувати ваші прагнення", – сказав президент Польщі.

 

Дуда подякував за привітання та наголосив на важливості й цінності добросусідства та побратимства, а також процитував польського політичного діяча Єжи Гедровича, який казав, що немає незалежної Польщі без незалежної України.

 

"Разом ми щонайменше вдвічі сильніші", – додав Зеленський

 

Останнім часом відносини між Україною та Польщею дещо напружені, зокрема через страйк польських перевізників, які вимагають скасувати транспортний безвіз для України.  ДПСУ повідомила про ускладнення руху вантажівок на трьох найбільших пунктах пропуску.

 

Як повідомляла УМ, віцепрем´єр Польщі та лідер партії "Право та справедливість" Ярослав Качинський на з'їзді політичної партії заявив, що Польща буде продовжувати надавати допомогу Україні, незважаючи на непорозуміння, що виникли навколо експорту зерна.