Зміцнення безпеки України означає зміцнення безпеки Румунії - Йоганніс

16:16, 10.10.2023
Зміцнення безпеки України означає зміцнення безпеки Румунії - Йоганніс

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом. (Фото Офісу президента)

Президент Румунії Йоганніс осуджує ракетні удари РФ по портовій інфраструктурі України і вважає воєнними злочинами атаки РФ на українські порти. Тому вважає важливим стратегічне партнерство з Україною в світлі останніх подій. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявив президент Румунії Клаус Йоганніс під час пресконференції з Володимиром Зеленським у Бухаресті у вівторок. 

 

"З перших днів цієї агресії, яка демонструє, що Росія залишається головною загрозою для європейського континенту і всього чорноморського регіону, Румунія та румунський народ були поруч з Україною та українським народом. Підтримка України є стратегічним інтересом Румунії. Зміцнення безпеки України означає зміцнення безпеки Румунії. Ми підтримуємо таким чином боротьбу за основні цінності світу в якому ми живемо", - наголосив він.

 

Румунський лідер засудив російські удари по портовій інфраструктурі України.

 

"Це є воєнними злочинами, що негативно впливає на безпеку та має негативні наслідки на експорт зернових з України та на світову харчову безпеку", - додав Йоганніс.

 

 

Тоді як Володимир Зеленський розповів, що досягнув домовленості про прискорення навчання українських пілотів на F-16.

 

"Є надзвичайно важливе рішення про підготовку в Румунії пілотів для F-16, створюється центр підготовки пілотів. Ми обговорили з паном президентом, як прискорити таку підготовку, і домовились, що українські пілоти будуть включені до першої хвилі навчання", – заявив глава держави.

 

І додав, що поінформував Йоганніса про ситуацію на полі бою та оборонні потреби.

 

"Будуть хороші новини щодо артилерії та ППО, дуже дякую за це", – сказав Зеленський, передає Офіс президента.

 

Як повідомляла УМ, Румунія та Нідерланди офіціно підписали лист про наміри створити Центр підготовки пілотів на F-16.