Атака ХАМАС на Ізраїль не похитне підтримку України – Єврокомісія

16:46, 09.10.2023
Атака ХАМАС на Ізраїль не похитне підтримку України – Єврокомісія

Євросоюз підтримує Ізраїль, але не за рахнок України. (facebook.com/EuropeanCommission)

Атака ХАМАС на Ізраїль та події пов’язані з цим не змінять ставлення Європейського Союзу до підтримки України в її боротьбі проти російської агресії. Підтримку з боку ЄС не буде зменшено.

 

Як інформує Україна молода, по це сказав речник Єврокомісії Ерік Мамер та речник ЄС Пітер Стано під час  брифінгу в Брюсселі, передає Noelreports у понеділок.

 

"Ніщо і в жодному випадку не вплине на підтримку, яку ЄС надає Україні. У цьому не може бути жодного сумніву", – сказав Мамер, відповідаючи на питання про те, як ситуація на Близькому Сході може змінити підтримку України з боку ЄС.

 

І додав: "Якщо ви послухаєте промову президентки (Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. – Ред.) у Бордо в суботу, вона ще раз підтвердила: ми стоїмо з українським народом стільки, скільки потрібно у конфлікті проти Росії".

 

За його словами, ЄС на практиці довів здатність реагувати на кризові ситуації та конфлікти відразу за кількома напрямками.

 

                                                                    Ерік Мамер.

 

Тоді як Петер Стано окремо прокоментував, чи стане можливий зв’язок між подіями в Україні та Ізраїлі, а також можливі спроби Росії використати цю ситуацію на свою користь, темою екстреної зустрічі глав МЗС Євросоюзу у вівторок.

 

"Щоразу, коли міністри зустрічаються, вони обговорюють події в Україні через їхню важливість. Я тільки підкреслю: ідея завтрашньої зустрічі… обговорити, що трапилося (в Ізраїлі. – Ред.) і якою повинна бути відповідь Євросоюзу у цьому контексті", – сказав Стано.

 

Він також додав: «Безумовно, незалежно від цього, Росія намагається скористатися або зловживати будь-якими подіями на міжнародній арені, щоб підживлювати нестабільність, посилити власну кампанію проти України. Але це не означає, що ЄС матиме інший фокус уваги, не пов’язаний з Україною»,

 

Нагадаємо, ЄС 10 жовтня проведе екстрене засідання міністрів закордонних справ у зв'язку з нападом ХАМАС на Ізраїль, оголосив топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель.

 

У Єврокомісії також прокоментували рішення Ізраїлю влаштувати повну облогу сектора Гази, зазначивши, що Ізраїль має право на свій захист.

 

Як повідомляла «УМ», спецслужби росії проводять кампанію з масштабної дискредитації України на Близькому Сході.

 

Мета рф: дискредитація України, що має вплинути на ставлення союзників і надання західної зброї.