Урсула фон дер Ляєн у Гранаді: підтримка України - в центрі дискусії саміту

15:03, 05.10.2023
Урсула фон дер Ляєн у Гранаді: підтримка України - в центрі дискусії саміту

Президентка ЄС запевнила, що підтримка України з боку Сполучених Штатів Америки продовжиться. (elpais.com)

Україна отримала підтримку та солідарність від країн Європейського союзу під час нещодавнього засідання Ради міністрів закордонних справ. Це є важливим сигналом для російського президента Путіна, який показує, що спільнота країн від Дубліна до Кишинева стоїть на стороні України у питанні оборони її суверенітету та територіальної цілісност 

 

Як інформує Україна молода, про це зазначила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила на саміті в Гранаді, повідомляє видання El Pais.

 

Президент Європейської комісії заявила про свою впевненість у тому, що підтримка України з боку Сполучених Штатів Америки продовжуватиметься попри вилучення Конгресом допомоги Києву з бюджетного пакту, а також після імпічменту спікера Палати представників Кевіна Маккарті.

 

"Було дуже важливо, що президент Байден проінформував нас на початку цього тижня про стан підтримки України з боку США. Тут, в ЄС, ми працюємо над пакетом 50 мільярдів євро для України на період 2024-2027 років, тому що Україна потребує надійності та впевненості в бюджетній підтримці. Як я бачу ситуацію в США, я дуже впевнена у підтримці України з боку США, над чим працюють Штати, так це над термінами", - заявила вона.

 

Зокрема Урсула фон дер Ляєн відзначила, що наразі в центрі дискусії саміту буде підтримка Україні. Також вона привітала рішення президента Володимира Зеленського приєднатись сьогодні.

 

"У понеділок міністри закордонних справ ЄС були в Києві на підтримку України, тож це потужний сигнал Путіну від Дубліна до Кишинева, що ми не потерпимо агресії проти суверенної держави", - сказала фон дер Ляєн.

 

Серед інших питань, які порушать під час саміту, буде енергетика. Як відзначила президент Європейської комісії, світ наразі зіткнувся з енергетичною кризою через шантаж з боку Росії. 
 


Як повідомляла УМ, США та Європейський союз активно розглядають правові аспекти передачі Україні значних російських активів, аби сприяти відновленню країни. За оцінками, ця сума може становити навіть $300 мільярдів.