Експрем’єр Словаччини Фіцо планує припинити військову та політичну підтримку України

10:32, 18.09.2023
Експрем’єр Словаччини Фіцо планує припинити військову та політичну підтримку України

Роберт Фіцо повторює російські наративи.  (Фото з відкритих джерел)

Експрем’єр-популіст Словаччини Роберт Фіцо, чия партія претендує на перемогу на дострокових парламентських виборах, хоче скасувати подальшу військову та політичну підтримку України та заборонити постачання зброї.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Associated Press.

 

Фіцо, який керував Словаччиною з 2006 по 2010 рік і з 2012 по 2018 рік, є головним претендентом на посаду прем'єр-міністра після виборів 30 вересня. Він та його ліва партія Smer проводили кампанію з чіткими проросійськими та антиамериканськими меседжами.

 

"Якщо Smer увійде до складу уряду, ми більше не будемо відправляти зброю та боєприпаси в Україну", – заявив Фіцо.

 

В інтерв'ю агентству він сказав, що жодна кількість західного озброєння, що надходить в Україну, не змінить хід війни.  Фіцо зазначив, що Європейський Союз і Сполучені Штати повинні використати свій вплив, щоб змусити Росію і Україну укласти компромісну "мирну угоду".

 

"Наївно думати, що Росія залишить Крим", – сказав Фіцо, додавши, що "наївно думати, що Росія коли-небудь відмовиться від території, яку вона контролює" в Україні.

 

Фіцо у своїх промовах повторює російський наратив про причини війни в Україні, включаючи безпідставну заяву Путіна про те, що нинішній український уряд керує нацистською державою, у якій етнічні росіяни нібито потребують захисту.

 

"Я кажу це голосно і чітко і буду це робити: Війна в Україні почалася не вчора і не минулого року. Вона почалася в 2014 році, коли українські нацисти і фашисти почали вбивати російських громадян на Донбасі і в Луганську", – заявив Фіцо перед радісним натовпом прихильників у своєму рідному місті Топольчани 30 серпня.

 

Майже всі соціологічні опитування прогнозують, що Smer посяде перше місце на дострокових парламентських виборах, отримавши близько 20% голосів. Після цього Фіцо потребуватиме підтримки інших партій, щоб сформувати уряд.

 

Як повідомляла УМ, Міністр закордонних справ Словаччини Растислав Качер відправив угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана за його політику, що грає на руку президенту Росії Володимиру Путіну услід за російським кораблем.