Зеленський і Петр Павел у Празі домовилися про підтримку України на саміті НАТО у Вільнюсі, фото

01:30, 07.07.2023
Зеленський і Петр Павел у Празі домовилися про підтримку України на саміті НАТО у Вільнюсі, фото

Петр Павел і Володимир Зеленський у Празькому граді. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Чехії Петром Павелом у Празі у четвер пізно ввечері.

 

Лідери домовилися про підтримку України на саміті НАТО у Вільнюсі, який відбудеться на наступному тижні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента у ніч на п’ятницю

 

До Чехії Зеленський прилетів після візиту до Болгарії, яки тривав протягом четверга. Після цього у Празькому граді – резиденції президента Чехії, він провів переговори з  Петром Павелом, а також з прем’єром і спікерами чеського парламенту.

 

Під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами зустрічі глава держави подякував Чехії за незмінну й вольову підтримку українцям, зокрема дітям, які отримали в їхній країні захист від розв’язаної росією війни.

 

 

«І дуже символічно, що цей візит у Чехію почався в такий день – у День пам’яті Яна Гуса, національного героя Чехії та всіх, хто цінує відвагу. Відважна чеська участь справді відчувається: і в обороні, і в політиці, в усьому, що ми робимо всі разом заради свободи нашої Європи», – сказав Зеленський.

 

Під час зустрічі лідери двох держав зосередили увагу на питаннях спільної безпеки та взаємодії заради посилення оборони. Було обговорено можливе реагування на створені росією терористичні загрози, зокрема на ситуацію на Запорізькій АЕС.

 

«росія заслуговує на посилення санкцій проти неї. Обговорили й наявне поширення російської пропаганди, яка, на жаль, досі має вплив у Європі. У Чехії та в інших країнах Європи очевидно є деструктивний вплив росії, і це те, від чого треба, я вважаю, захищатися», – зауважив президент України.

 

Під час переговорів лідери торкнулися питання посилення альянсів, передусім НАТО.

 

«Дуже важливо, що Чехія не озирається на Москву чи будь-кого іншого у своїх політичних рішеннях. Як незалежні незалежних, як сміливі сміливих ми прекрасно розуміємо одне одного. І буде правильно, якщо таке розуміння буде відображене конкретним змістом – не порожніми словами, а конкретним змістом у Вільнюсі», – зазначив Володимир Зеленський.

 

 

Окремо глава держави подякував за кожен синьо-жовтий прапор, який зустрічав українську делегацію на вулицях Праги.

 

Зі свого боку Петр Павел наголосив на важливості підтримки України саме зараз, коли українська армія почала контрнаступ і продемонструвала всьому світові, що росія не є такою сильною, як позиціонувала себе.

 

«Підтримувати Україну завжди буде нашою метою. Ми хочемо, щоб Україна перемогла і перемогли всі ми. Щоб ми зберегли цінності, на яких базується наше суспільство», – сказав президент Чехії.

 

За його словами, Україна й далі може розраховувати на підтримку Чехії, бо це не лише підтримка держави, яка потерпає від війни, а насамперед допомога всім європейцям.

 

 

Пан Павел додав, що багато чеських компаній уже співпрацюють з українськими фірмами й прагнуть взяти участь у відбудові України не лише після війни, а й зараз, під час воєнних дій.

 

Він також наголосив, що Чехія готова підтримати Україну на саміті НАТО у Вільнюсі й долучитися до фінансової допомоги.

 

«Я вважаю, що Україну в її бажанні приєднатися до ЄС і НАТО необхідно підтримувати. Ми зробимо все для цього. Ми намагатимемося, щоб переговорний процес було розпочато до кінця поточного року і щоб чітко прозвучало, що Європа в майбутньому буде з Україною», – резюмував президент Чеської Республіки.

 

До речі, у Празі Володимир Зеленський і Петр Павел зустрілися з 14-річним українським хлопчиком Антоном Коцком із міста Борислав Львівської області, який проходить лікування в Чехії.

 

 

Хлопчик мріяв зустрітися з президентом України та навіть записав відеозвернення до нього. У відповідь Глава держави теж записав звернення для Антона.

 

Володимир Зеленський поцікавився справами хлопця й подарував йому марку із зображенням пса Патрона з гаслом «Сильніші разом».

 

Тоді як Антон Коцко подарував главі держави футболку зі своїм малюнком і написом «Разом ми сила», сувенір у формі серця, а також фігуру богині правосуддя Феміди.

 

Як повідомляла «УМ», у Софії Зеленський обговорив з керівництвом Болгарії оборонну підтримку, гарантії безпеки та формулу миру.