Герой України Сергій Яременко «Граніт» керує підрозділами, які знищили майже 500 ворожих цілей

19:12, 28.06.2023
Герой України Сергій Яременко «Граніт» керує підрозділами, які знищили майже 500 ворожих цілей

Присутні у Раді вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв, загиблих у боях за Україну. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, та передав ордени членам сімей воїнів, удостоєних цього звання посмертно.

 

Церемонія відбулася під куполом Верховної Ради після виступу глави держави з нагоди Дня Конституції 28 червня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в середу.

 

«Зокрема, з рук президента отримав орден полковник Сергій Яременко. З початку повномасштабного вторгнення росії на територію нашої країни підрозділи зенітної ракетної бригади під його керівництвом знищили загалом майже 490 ворожих цілей», - йдеться у повідомленні.

 

Відомо, що полковник Яременко з позивним «Граніт» є командиром 96-ї зенітної ракетної бригади повітряного командування "Центр".

 

 

Як додає пресслужба командування Повітряних сил, від початку широкомасштабного вторгнення полковник Яременко очолює колектив, який відбиває повітряні атаки на одному із найвідповідальніших напрямків – центральні та північні регіони України. А головне – забезпечує протиповітряний захист Києва.

 

Саме зенітники під командуванням Яременка витримали шалені повітряні атаки на столицю в травні — червні, не дозволивши жодній із понад 200 цілей точно вразити об’єкти та знищили вже 13 "непереможних" аеробалістичних ракет Х-47 "Кинджал".

 

«Вони освоїли сучасні зенітні ракетні комплекси різних виробників та обійшли теорію ймовірності, все частіше демонструючи 100-відсотковий результат», - йдеться у повідомленні.

 

«Завжди кажу «дякую» всій бригаді після кожної знищеної цілі, - запевнив командир. — Відмінних результатів вдається досягти як, звичайно, завдяки озброєнню, так і насамперед — майстерності зенітників, які практично ніколи не діють шаблонно. Наші люди володіють дійсно безцінним досвідом, і я зовсім не перебільшую. Впевнений, що ми викладемо його в книгах, які вивчатиме нове покоління зенітників. Завдяки цілому комплексу заходів введення в оману противника, постійній зміні позицій, різним тактичним прийомам нам вдалось обійти систему теорії ймовірності».

 

Сергій Яременко зауважив, що ППО рік тому і зараз — це кардинально різні речі. Офіцер сподівається, що через рік ми також побачимо ще значно потужніший рівень протиповітряної оборони.

 

«Впевнений, що увесь «спадок СРСР» поступово ставатиме історією, а бригада повністю переозброїться сучасною технікою. Переконаний, зараз уже всі зрозуміли, наскільки важливо інвестувати у протиповітряний захист країни», - додав «Граніт».

 

 

Володимир Зеленський також передав ордени рідним військовослужбовців, які були удостоєні звання Героя України посмертно.

 

Зокрема, нагороди передано сім’ям командира танкового взводу лейтенанта Віталія Сапила та старшого механіка-водія танкового взводу солдата Олександра Лук’яновича, які 25 лютого 2022 року під час захисту кордонів України з боку Білорусі знешкодили до 30 одиниць техніки військ ціною власного життя.

 

«Золоту Зірку» Героя України отримала родина командира танка головного сержанта Олексія Сенюка, який захищав місто Чернігів й загинув 27 лютого 2022 року. А також матір заступника командира зенітної ракетної батареї лейтенанта Віталія Мовчана.

 

 

Глава держави передав орден і матері молодшого лейтенанта Юрія Блохи, який загинув 2 березня 2022 року на Миколаївщині, забезпечуючи відхід взводу.

 

Нагороду передано родині артилериста, старшого солдата Олександра Лабунського, який разом із командиром батареї реактивної артилерії знищував колони російських військ на Київському напрямку й потрапив під ворожий обстріл.

 

Орден також отримали мати й сестра лейтенанта Богдана Корнійчука, який з 2020 року брав участь в ООС на Донбасі, а на початку березня 2022 року в Донецькій області виводив бойову техніку підрозділу з-під ударів російської артилерії та вступив у нерівний бій із противником.

 

 

Глава держави передав «Золоту Зірку» родині штаб-сержанта Сергія Кулика, інструктора з підготовки артилерійських підрозділів, який на початку березня 2022 року в районі міста Буча узяв вогонь на себе й зберіг життя побратимам.

 

Нагороду також передано сім’ї заступника командира механізованої бригади капітана Віктора Оцерклевича. Капітан неодноразово проводив глибинну розвідку в тилу противника. На початку квітня 2022 року Віктор Оцерклевич вивів підлеглий особовий склад із ворожого оточення в Луганській області. Він сів за кермо БМП і виїхав на захоплений ворогом спостережний пост, де ціною власного життя знищив російських окупантів. Завдяки цьому весь особовий склад вийшов із кільця.

 

Президент передав орден рідним командира механізованого взводу лейтенанта Юліана Ступака, який загинув на початку березня 2022 року під час звільнення населеного пункту Гусарівка Харківської області. Лейтенант особисто знищив танк противника, чим дав змогу підрозділам вийти на вигідніші позиції.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський виступив з трибуни Ради з нагоди Дня Конституції, 28 червня.