Лубінець закидає Угорщині порушення міжнародного права щодо полонених

14:37, 21.06.2023
Лубінець закидає Угорщині порушення міжнародного права щодо полонених

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. (facebook.com/lubinetsdmytro)

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець переконаний, що уряд Угорщини на чолі з Орбаном порушує міжнародне право, коли веде переговори з росією щодо повернення українських військовополонених, але не інформує Україну про це.

 

Як інформує Україна молода, про це Дмитро Лубінець написав у соцмерержах у середу.

 

Омбудсмен акцентує, що офіційний Будапешт не мав жодних повноважень вести перемовини з рф щодо українських військовополонених без інформування української сторони.

 

І нагадує, що єдиний орган, який має повноваження порушувати питання звільнення чи обміну українських військовополонених, – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. 

 

Пан Лубінець підкреслив, що Україна не була поінформована про заплановану передачу Угорщині військовополонених. А звернень від угорської сторони, що вони готові приєднатися до мирних ініціатив або ж сприятимуть через свої контакти поверненню українських військовополонених, – не було.

 

«Чи можна такі дії Угорщини трактувати, як порушення міжнародного гуманітарного права та порушення прав українських військовополонених? На мою думку – однозначно так. 

 

Чому це робить Угорщина? Вбачаю в цьому підігравання російській пропаганді, що нібито Україна не хоче забирати своїх військовополонених, що є абсолютно неправдою. Так, угорська влада дозволяє показати Росії, що якщо є ініціатива – росіяни готові віддавати військовополонених», - зазначив Дмитро Лубінець.

 

За його словами, Україна одразу офіційно звернулася до угорської влади, а він сам направив листа до омбудсмана Угорщини з вимогою, щоб у межах свого мандату він повідомив, у яких умовах вони проживають, яке до них ставлення. 

 

«Також звертаюся до Уповноваженої з прав людини рф Тетяни Москалькової розібратися у цій ситуації та відповісти на логічні питання. Як так сталося, що 11 військовополонених української армї опинилися на території Угорщини? Чому про це не повідомили українську сторону?

 

Додам, що Угорщині варто уникати маніпулятивних заяв у стилі Росії, а проявити більше конструктиву. Адже йдеться про життя людей, дотримання їхніх прав і свобод», - констатував український омбудсмен. 

 

Він також звернувся до Міжнародного інституту Омбудсмана (IOI), з тим, щоб вони проаналізували та надали оцінку діям угорського Омбудсмана.

 

Як повідомляла «УМ», на початку червня угорська сторона заявила, що в межах домовленостей російської православної церкви та Мальтійської служби допомоги з росії забрали 11 українських військовополонених, які є закарпатськими угорцями за національністю з громадянством України.

 

При цьому Угорщина не давала українським дипломатам доступу до громадян України, натомість стверджувала, що вони мають вільний статус, а також заперечувала причетність уряду до вивезення військовополонених.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що у вивезенні українських військовополонених із росії в Угорщину зацікавлений особисто угорський прем’єр Віктор Орбан. За словами міністра, "Орбан мав показати угорцям і в Угорщині, й поза межами Угорщини, що він їхній єдиний захисник".