Зеленський розкритикував риторику лідерів Африки щодо миру, фото

01:17, 17.06.2023
Зеленський розкритикував риторику лідерів Африки щодо миру, фото

Зеленський та лідери Африки під час брифінгу в Маріїнському палаці у Києві. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Києві презентував лідерам африканських країн українську формулу миру й поінформував про те, як конкретні пункти формули приведуть до відновлення повної безпеки для України та всіх інших держав і народів, які так чи інакше страждають від наслідків російської агресії.

 

Зокрема, Зеленський зустрівся із президентом Союзу Коморських Островів Азалі Ассумані, президентом Південно-Африканської Республіки Сирілом Рамафосою, президентом Сенегалу Макі Саллем, президентом Замбії Хакаінде Хічілемою та прем’єр-міністром Єгипту Мустафою Мадбулі, які прибули до нашої держави з візитом

 

Як інформує Україна молода, лідери також провели спільний брифінг у Маріїнському палаці у Києві, під час якого представили своє бачення миру, передає Офіс президента в ніч на суботу.

 

 

Зокрема, президент ПАР Сиріл Рамафоса назвав 10 основних "складових" позиції країн Африканського Союзу щодо українсько-російської війни.

 

«Основною складовою, яку ми привезли сюди, є те, що ця війна має бути врегульована, має бути мир через переговори дипломатичним шляхом», - сказав лідер ПАР.

 

Іншими складовими він назвав необхідність деескалації конфлікту, повагу до  суверенітету держав і народів відповідно до статуту ООН, а також гарантії безпеки для всіх країн.

 

«Шоста складова – обидві країни повинні забезпечити експорт зернових і добрив. Однією з причин приїзду сюди стало те, що Африка також відчуває негативні наслідки цієї війни. Наші ціни на зерно зросли, у нас також нестача добрив, і ціни на них підвищилися», - сказав Рамафоса.

 

 

Іншими елементами миру він назвав гуманітарну підтримку жертв війни, а також обов'язковий обмін полоненими, включно з поверненням дітей.

 

Дев'ятою складовою президент ПАР назвав післявоєнну відбудову і допомогу постраждалим через війну. А десятою – Україна і країни Африки домовились йти далі та краще взаємодіяти.

 

За словами, Рамафоси, попри російські обстріли, які йому довелось пережити  в Україні 16 червня, він продовжить діалог із російським диктатором задля "деескалації".

 

«Ті події, які ми сьогодні (16 червня - ред.) побачили чи навіть відчули, вони якраз і роблять наші заклики до дескалації більш важливими і ми кажемо, що важливо, щоб обидві країни стали на дорогу до миру», - сказав він.

 

 

Водночас, Зеленський розкритикував риторику африканських лідерів, які називають війну росії проти України "конфліктом" чи "кризою".

 

Його здивувало, що представники країн Африки наголошували на власних кризах щодо збіжжя та добрив, при цьому оминаючи результат війни в Україні. Тобто постійні російські ракетні та артилерійські обстріли, гибель цивільних та військових, екоцид, тощо.

 

Глава держави наголосив, що проблеми із зерном в Африці стали не результатом "кризи", а результатом того, що росія одноосібно заблокувала українські порти. Зеленський додав, що "зерновий коридор" запрацював лише після того як Україна повернула під контроль собі острів Зміїний та отримала відповідну зброю, щоб його втримати та захистити.

 

 

«Деякі мої колеги продовжують називати цю війну кризою. І навіть зараз публічно вони продовжують це робити. Це їх право вибору, але це говорить про те, що ми по-різному оцінюємо ситуацію. Це не криза і це не загроза, це війна, наслідки якої – велика кількість криз і велика кількість реальностей, а не загроз», - сказав він.

 

На його думку, путіна не зможуть змусити до миру простими розмовами: "Я вважаю, не можна хорошими словами чи добрими кроками щодо президента рф зупинити його агресію. Я вважаю, навпаки, дипломатична ізоляція, показати, що весь світ розуміє, що він – агресор і терорист, його оточення – це військові злочинці, такі самі, як він я вважаю, що це може бути серйозним важелем і вплинути на його суспільство".

 

 

Зауважимо, що деякі лідери країн Африки на пресконференції заявляли, що мир із окупантами не можливий без діалогу з ними та схиляли до цього президента України.

 

Зеленський заявив, що Україна не дасть себе використовувати чи схиляти.

 

Як повідомляла «УМ», лідери країн Африки перебували з візитом в Україні 16 червня. До зустрічі із Зеленським вони відвідали Бучу, яка постраждала він російських терористів.

 

Вже 17 червня вони зустрінуться з путіним у Санкт-Петербурзі.